DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Chinese Naakthond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspanielclub. Opgericht 21 maart 1931. (www.pekingees-en-dwergspanielclub.nl) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniel, King Charles Spaniel, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaase Naakthond, Peruaanse naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniel.

Oorsprong

De Chinese Naakthond is vermoedelijk een afstammeling van de Afrikaanse naakthonden, door de Chinezen in een vaster type gefokt. Het ras werd aan boord van schepen gehouden waar het zijn kostje verdiende als ratten- en muizenvanger. Groot voordeel van een haarloze hond is dat hij niet aantrekkelijk is voor ongedierte en daardoor dus geen bron van vlooien was/is. De Chinezen verhandelden pups van deze scheepshonden over de gehele wereld, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verwantschap bestaat tussen dit ras en de Mexicaanse en Peruaanse naakthonden. De Chinese Naakthond, die ook bekend staat als Chinese Gekuifde Naakthond, werd in het westen pas bekend in het midden van de 19e eeuw. De erfelijke factor die voor haarloosheid zorgt is dominant over de factor die voor beharing zorgt. Naakthonden hebben altijd één gen voor haarloosheid en één gen voor beharing. Wanneer een hond twee genen voor haarloosheid zou hebben, brengt dat tevens grote problemen met zich mee: dergelijke dieren kunnen niet overleven en de pups met de eigenschap haarloosheid in fokzuivere vorm sterven reeds tijdens de dracht af. De naakthonden die worden geboren hebben dus altijd één gen voor beharing en één gen voor haarloosheid. In een nest komen naast haarloze honden vrijwel altijd behaarde honden voor. Bij de Chinese naakthond is die behaarde versie een aparte variëteit, die "Powderpuff" wordt genoemd. Deze honden zijn normaal erkend en worden apart geshowd. Met Powderpuffs wordt normaal gefokt en zij zijn dan ook van even groot belang voor de fokkerij als de naakte varianten.

Type

Scheepshond en gezelschapshond.

Huidig gebruik

De Chinese Naakthond is een gezelschapshond.

Karakter

Vrolijke, slimme en speelse honden. De Chinese Naakthond kan wat terughoudend zijn naar vreemden. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen, maar willen wel in hun waarde gelaten worden. is dat niet het geval, dan trekken de Chinese Naakthond zich terug.

Opvoeding

Door hun slimheid leren ze erg makkelijk. De Chinese Naakthond heeft een zekere waardigheid en zo wil hij ook behandeld worden. Het zijn zelfstandige honden die makkelijk leren, maar dat wel enigszins op hun eigen voorwaarden doen. Een harde aanpak heeft geen zin, speelse training werkt bij de Chinese Naakthond uitstekend.

Algemeen beeld

Kleine, slanke, elegant ogende hond die als belangrijkste kenmerk heeft dat hij nauwelijks haar heeft. Of de kop heeft de Chinese Naakthond een duidelijke kuif en ook aan de staartpunt en aan de poten is haargroei aanwezig.

Bouw

De Chinese Naakthond heeft een slanke bouw, een gekuifd hoofd aan een hoog gedragen, gebogen hals en een vrolijk gedragen staart. De oren zijn laag aangezet maar zijn staand en vrij groot.

Vacht en onderhoud

Uiteraard heeft de Chinese Naakthond zo goed als geen haar, maar op het hoofd, aan de staartpunt en aan de voeten mag wat haar voorkomen. De huid heeft minstens zoveel aandacht nodig als de vacht van een normaal behaarde hond. In de zomer dient de huid beschermd te worden tegen de zon en in de winter tegen de kou (alleen als de hond lang stil moet zitten in de kou). Verder moet de huid van de Chinese Naakthond regelmatig worden ingevet. Bij de Powderpuff is een ondervacht aanwezig met daarover een zijdeachtige, vrij dunne bovenvacht. Deze vacht behoeft niet veel onderhoud, hoewel regelmatig kammen wel vereist is. Op het gezicht wordt de vacht in een V-vorm naar beneden gericht geschoren.

Staart

Lang en met een pluim aan de punt. De staart van de Chinese Naakthond wordt in actie naar achteren of omhoog gedragen.

Kleur

Alle kleuren en variaties zijn bij de Chinese Naakthond toegestaan.

Hoogte en gewicht

De hoogte van de Chinese Naakthond reu is 28-33 cm, die van de teef 23-30 cm. Het gewicht van de Chinese Naakthond mag niet boven de 5 kg uitkomen.

Bijzonderheden

Er dient bij de haarloze honden terdege rekening gehouden te worden met de gevoeligheid voor zon. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak