DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Dalmatier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NCDH) Nederlandse Club voor Dalmatische Honden. Website: www.NCDH.nl

Prijs van een pup

De Dalmatische Hond kost rond de 700 euro.

Oorsprong

De Dalmatische hond is een zeer oud ras, waarvan de eerste op de huidige hond gelijkende afbeeldingen al zijn aangetroffen in de piramides van Egypte. Vanuit Engeland, waar in 1882 de rasstandaard werd opgezet heeft hij zijn weg over het continent gevonden. Bij de Engelse adel werd hij veel gebruikt als begeleider van koetsen en rijtuigen. Alhoewel hij al voor 1940 in Nederland aanwezig was, is hij pas na de oorlog '40-'45 langzaam aan meer populair geworden. (Bron: www.NCDH).

Type

Begeleider koetsen en rijtuigen. Trekhond.

Huidig gebruik

De Dalmatische Hond is een huishond.

Karakter

De Dalmatische Hond is zeer actief, intelligent ras, vrij van angst en nervositeit. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen. Een flinke wandeling in het bos of op het strand, een fietstocht: het is allemaal aan hem besteed en een half uurtje per dag is echt niet voldoende. Zijn grote liefde zijn de mensen rondom hem heen. Hoe meer bezoek in huis, hoe gezelliger hij het vindt.

Opvoeding

Een Dalmatische Hond heeft eigenzinnige trekjes, daarom is een consequente opvoeding nodig.

Algemeen beeld

De Dalmatische Hond is een opvallend levendige, gespierde en gevlekte hond. De hond heeft een symmetrische belijning, is niet grof of plomp en heeft een groot uithoudingsvermogen.

Bouw

De Dalmatische Hond heeft een vierkante lichaamsbouw. Middellange, goed gewelfde hals zonder keelhuid. Hoge en brede borstkas. Krachtige, rechte rug. Goed gespierde, vrij droge lendenen.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Dalmatische Hond is kort, hard, dicht, glad en glanzend. Behandeling: af en toe een borstelbeurt met een rubber noppenmatje, omdat een Dalmaat altijd haartjes verliest, is over het algemeen voldoende.

Staart

De staart van de Dalmatische Hond is sterk en het uiteinde reikt tot het spronggewricht.

Kleur

De fundamentele kleur van de Dalmatische Hond is wit met zwarte of bruine vlekken gelijkelijk verdeeld zijn over het lichaam. De grootte van de vlekken is 2-3 cm in doorsnee. Zwarte en bruine vlekken gemengd op dezelfde hond worden niet toegestaan, en zwarte platen op het lichaam ook niet.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte is bij reuen 57-61 cm en bij teven 54-59 cm. Gewicht van de reu ligt rond de 27 kg en dat van de teef is ongeveer 24 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak