DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Duitse Brak

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NBC)Nederlandse Brakkenclub, (Website: www.xs4all.nl/~brakken/nbcnbcframe.htm)

Prijs van een pup

Een Duitse Brak kost rond de 550 euro.

Oorsprong

De Duitse Brak behoort tot de lopende jachthonden. In de 19e eeuw werd de rasstandaard voor de Duitse Brak opgesteld. De Duitse Brak in zijn huidige verschijningsvorm komt vooral veel voor in Olpe in het Sauerland en wordt gebruikt voor de jacht op haas, konijn, wild zwijn en edelhert. (Bron: www.xs4all.nl/~brakken/nbcnbcframe.htm)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Duitse Brak is een huishond en jachthond.

Karakter

Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. De hond kan soms enkele uren de hort op zijn, maar komt altijd weer terug waar hij is verdwenen.

Opvoeding

Het typerende (jacht)karakter kan behouden worden als men de Duitse Brak met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag.

Algemeen beeld

De Duitse Brak is een lichtgebouwde drie-kleurige jachthond, die hoog op de benen staat, met sterke voeten en aaneengesloten tenen. De Duitse Brak heeft een gestrekt adellijk hoofd met een vleeskleurige vlinderneus: het kenmerk van de Duitse Brak.

Bouw

De Duitse Brak is sterk gebouwd. Het lichaam lichtelijk opgetrokken.

Vacht en onderhoud

Voor een kortharige hond is de vacht van de Duitse Brak lang. Zeer dicht, hard, bijna borstelig. Dicht en goed behaard op de buik.

Staart

De staart van de Duitse Brak wordt hangend of met een lichte boog omhoog gedragen.

Kleur

Er is slechts één kleurvariëteit, namelijk rood met zwart zadel en een witte aftekening zoals een doorlopende bles, witte snuit, borst, puntje van de staart en bij voorkeur een gesloten halsring.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Duitse Brak varieert van 40-53 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak