DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Duitse Pinscher

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(DPVN) Duitse Pinscher Vereniging Nederland (Website: www.duitsepinschervereniging.nl)

Prijs van een pup

Prijzen van de Duitse Pinscher variëren tussen de € 900,- en € 1100,-.

Oorsprong

Sinds het begin van de rasfokkerij in Duitsland rond 1850 is de Pinscher amper veranderd. De eerste meldingen van dit ras zien we aan het begin van de 19e eeuw, toen dit type hond als stalhond werd gehouden ter verdelging van ongedierte. Maar door eerste de eerste wereldoorlog en later de tweede gaat de stand van het ras hard achteruit. Rond 1950 heeft Werner Jung geprobeerd het ras te redden, maar hij vond weinig weerklank. Uiteindelijk besloot hij zelf het ras te gaan fokken en vond een raszuivere teef, die aan het begin zou staan van de huidige populatie.

Type

Vroeger werden Duitse Pinschers ingezet als erf- en stalhond, waakhond en het zijn ongedierteverdelgers.

Huidig gebruik

De Duitse Pinscher is waakhond en gezinshond.

Karakter

De Duitse Pinscher is vrolijk, zeer intelligent en slim, onverschrokken, groot uithoudingsvermogen en weerstand tegen ziekte, vriendelijk , speels, geduldig met kinderen, trouw aan zijn eigen gezin, waaks, niet kleinzerig, als er iets te stoeien valt staat hij vooraan. Kortom een zeer aanhankelijke en echte kameraad. Duitse Pinschers blaffen alleen wanneer het nodig is.

Opvoeding

Streng en consequent. Als je een Duitse Pinscher de vrije loop laat neemt hij onmiddellijk het heft in handen. Pinschers zijn snelle leergierige leerlingen. Bij een consequente en enigszins strenge opvoeding is het een ideale en in huis rustige hond. Duitse Pinscher heeft de mogelijkheden om in verschillende takken van de hondensport uitstekend te presteren.

Algemeen beeld

De Duitse Pinscher is niet een te grote hond, kortharige vacht, elegant. Harmonieus, vierkant, energiek gangwerk

Bouw

De Duitse Pinscher heeft een gespierd lichaam.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Duitse Pinscher is gladharig. Door zijn korte beharing (gladharig)is hij makkelijk binnenshuis te houden, borstelen van de vacht zo af en toe is voldoende.

Staart

Matig lang en uitlopend in een dunne punt. In het jaar 2000 is in de rasstandaard van de Duitse Pinscher vastgelegd dat ook de staart niet meer gecoupeerd mag worden. 'Naturbelassen' noemt men dit ('natuurlijke staart'). Hoe de staart van de Duitse Pinscher gedragen moet worden, geeft de rasstandaard echter niet aan.

Kleur

Effen rood of zwart met tanaftekening.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Duitse Pinscher ligt tussen de 45 en 50 cm. Het gewicht van de Duitse Pinscher bedraagt 11,5 tot 16 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak