DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Engelse Setter

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(VES)De Nederlandse vereniging van liefhebbers van de Engelse Setter. Opgericht op 4 mei 1930. Website: www.engelsesettervereniging.nl

Prijs van een pup

De Engelse Setter kost rond de 900 euro.

Oorsprong

De Engelse Setter stamt af van de Britse spaniëlrassen die al in de zestiende eeuw werden gebruikt voor de jacht op vogels. Deze zogenaande setting spaniëls gaven aan waar de vogels zaten door voor ze te gaan zitten en ze daarna kruipend te naderen, zodat de jager ze met een net kon vangen. Toen de jagers vuurwapens gingen gebruiken, konden ze de vogels tijdens de vlucht neerschieten. Toen werd de hond zo ontwikkeld dat hij aangaf of ging staan waar de vogels waren, ze naderde en na het schot apporteerde. Door deze ontwikkeling ontstond er een scheiding tussen de setting spaniëls en de spaniëls. Men gaat ervan uit dat dit aan het begin van de achttiende eeuw is geweest. De Engelse Setter is een uitstekende staande vogelhond. Deze setter is echter net als de Ierse setter door schoonheidsfokkerij veel van zijn jachtaanleg kwijtgeraakt. Naast de typische schoonheidslijnen is er ook een werktype, dat nog wel over de juiste jachtaanleg beschikt. Het is een ruim jagende hond, geschikt voor grote velden. Wordt in ons land op beperkte schaal voor de jacht gebruikt. Bron: www.wildpromotie.nl

Type

Staande jachthond.

Huidig gebruik

De Engelse Setter is een huishond en jachthond.

Karakter

De Engelse Setter is één van de oudste staande hondenrassen. Deze is de meest zachtaardige van de setter. Zijn karakter is heel aanhankelijk en rustig en ze zijn heel erg gesteld op gezelschap. De Engelse Setter heeft veel beweging nodig.

Opvoeding

De Engelse Setter kan goed met kinderen en andere honden overweg. De opvoeding moet met zachte hand gebeuren, als je hem te hard aanpakt zal de Engelse Setter alleen maar bang voor de baas worden.

Algemeen beeld

De Engelse Setter is een middelgrote hond met een elegante uitstraling en sierlijke bewegingen.

Bouw

De Engelse Setter is middelmatig lang met een rechte rug en goed gewelfde ribben.

Vacht en onderhoud

Golvend, lang en zijdeachtig. De Engelse Setter moet regelmatig getrimd worden.

Staart

Aansluitende lijn vanaf de rug, licht gebogen met lange bevedering vanaf iets onder de de staartwortel. In het midden langer en korter naar de staartwortel. Vrolijk zwaaiend tijdens de beweging en gelijk met de ruglijn of iets eronder gedragen.

Kleur

Zwart en wit: blue belton Oranje en wit: orange belton Lever en wit: liver belton Zwart, wit en tan: blue belton en tan (tan kleur alleen op kop en poten)

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Engelse Setter reu 65-68 cm, de teef 61-65 cm. Gewicht van de Engelse Setter reu 30 kg, die van de teef 25 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak