DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Engelse Springer Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Engelse Springer Spaniel Club Nederland. Info via: www.engelsespringerspanielclub.nl

Prijs van een pup

De Engelse Springer Spaniël kost 700 euro.

Oorsprong

Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniël. In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniël te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh. Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd een beschrijving van de 'springing' Spaniel gevonden in de publicatie 'Treatise of Englishe Dogges' uit 1576 van Dr. Johannes Caius.(Bron: www.worldwidebase.com)

Type

De Engelse Springer Spaniël is een jachthond die het wild opstootte (springing) waarna de jager het wild (vogels) kon opvangen.

Huidig gebruik

Er zijn twee types bij de Engelse Springer Spaniël. Het jachttype en het showtype. Het jachttype wordt gebruikt als opjagende en apporterende hond. Het showtype is groter, zwaarder en vaak iets donkerder, heeft langer oren heeft en ook een langere beharing heeft en heeft doorgaans een kalmer aard.

Karakter

Trouw, aanhankelijk, vrolijk, actief en lief voor kinderen.

Opvoeding

De Engelse Springer Spaniël is een vlotte leerling. De hond is dan ook gemakkelijk op te voeden.

Algemeen beeld

De Engelse Springer Spaniël is een Harmonieus gebouwde, compacte en sterke hond met een vrolijk en actief karakter. Van alle Britse landspaniëls staat de Engelse Springer Spaniël het hoogst op de benen en is hij het hoogst in bouw.

Bouw

Rechthoekig. Sterke, gespierde hals, zonder keelhuid. Diepe, goed ontwikkelde borst. Goed gewelfde ribben. Gespierde, sterke, matig gewelfde lendenen.

Vacht en onderhoud

Dicht, recht, waterafstotend, nooit grof. Bevedering aan de oren, lichaam en benen. Dagelijks borstelen. Minstens vier maal per jaar heeft de Engelse Springer Spaniël een trimbeurt nodig.

Staart

De staart van de Engelse Springer Spaniël is laag aanzet, nooit boven de rug gedragen. Mooie bevedering.

Kleur

Lever en wit, zwart en wit, of één van beide met tan aftekening.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Engelse Springer Spaniël is ongeveer 51 cm. Het gewicht van de Engelse Springer Spaniël is 23 tot 25 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak