DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Havanezer

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Havanezer Club Nederland, opgericht op 20 oktober 2002. (www.havanezerclub.nl)

Prijs van een pup

Tussen de € 900,- en € 1500,- voor pups van clubfokkers, fokkers die volgens de reglementen van de rasvereniging fokken.

Oorsprong

De Havanezer behoort tot de Bichongroep, die bestaat uit de Bichon Frisé, de Maltezer, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, het Leeuwhondje en de Havanezer. Deze groep heeft een gezamenlijke oorsprong en stamt uit het Middellandse Zeegebied. Er zou tevens verwantschap zijn met de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken. Het woord bichon komt van Barbichon, dat 'kleine gebaarde' betekent. Deze hondjes waren Barbet-achtig van type, maar klein, Barbichons dus. Tot het begin van de 19e eeuw bestond er op Cuba een geheel wit Cubaans ras dat "blanquito" werd genoemd en via uit Europa heet te stammen. Deze blanquite's werden gekruist met enkele andere rassen, voornamelijk kleine, gekleurde poedels. Zo ontstond in de loop van de 19e eeuw de huidige havanezer. Dit hondje werd gehouden als gezelschapshondje van de welgestelde Cubanen tot in 1959 de Cubaanse revolutie uitbrak. Zoals zoveel rassen dreigde ook nu weer een hondenras ten onder te gaan als direct gevolg van politieke gebeurtenissen. Slechts enkelen van de gevluchte Cubanen waren in staat geweest hun honden mee te nemen. Die enkelingen hebben meer dan tien jaar het ras in stand gehouden.

Type

Gezelschapshond

Huidig gebruik

De Havanezer is een gezelschapshond.

Karakter

De Havanezer is levendig, erg slim en makkelijk trainbaar. Waaks, vrolijk, speels, dol op kinderen en bereid urenlang met ze te spelen. De Havanezer is buitengewoon aanhankelijk en daarom niet geschikt om regelmatig lang alleen te zijn.

Opvoeding

De Havanezer is zachtaardig en megaand van aard en hebben graag een goede band met hun baas. Daardoor zijn ze makkelijk op te voeden en is een harde hand absoluut niet nodig.

Algemeen beeld

De Havanezer is een kleine, langharige hond, die iets langer dan hoog is, de staart over de rug draagt en een baard en snor heeft.

Bouw

Gestrekt van bouw, met een hoog gedragen staart die over de rug gekruld wordt gedragen. De oren zijn hangend. De vacht van de Havanezer is overvloedig en de algehele uitstraling en alert en levendig.

Vacht en onderhoud

De vacht is lang (12-18 cm) en zacht, recht of gegolfd, en kan gekrulde lokken vormen. Elke vorm van trimmen is verboden. Alleen de voeten van de Havanezer mogen iets worden bijgewerkt en het hoofd rond de ogen kan eventueel ies worden ingekort, maar natuurlijk laten verdient de voorkeur.

Staart

De staart van de Havanezer wordt in een krul over de rug gedragen en is bezet met lang, zijdeachtig haar.

Kleur

Geheel wit (zeldzaam), beige in alle nuances, zwart, havanabruin (roodbruin), tabakskleur. Zwarte haarpunten zijn bij de Havanezer toegestaan. Vlekken in deze vachtkleuren zijn toegestaan.

Hoogte en gewicht

De Havanezer reu en teef zijn 23-27 cm, het gewicht is ongeveer 5 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak