DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Kerry Blue Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(N.K.B.T.C.) Nederlandse Kerry Blue Terriër Club. Opgericht 1939. (Website: www.kerryblue.nl)

Prijs van een pup

De prijs van de Ierse Kerry Blue Terriër varieert van 750 tot 850 euro.

Oorsprong

Dit ras stamt uit het zuid-Ierse graafschap Kerry. In Ierland is het ras nog steeds zeer populair, het was tijdens de Ierse vrijheidsstrijd zelfs de nationale mascotte. Aan de basis van dit ras hebben waarschijnlijk de keltische herder en de Ierse Wolfshond gestaan. Van oorsprong was de Kerry Blue een all round werkhond, die op de boerderij werd gebruikt als waker en ongedierteverdelger. Sinds 1919 worden de honden op shows uitgebracht, en in Nederland werd de eerste ongeveer 60 jaar geleden geïmporteerd. Tegenwoordig heeft het ras

Type

Oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond en als boerderijhond.

Huidig gebruik

De Ierse Kerry Blue Terriër is een familiehond.

Karakter

De Kerry Blue Terriër is een actieve hond met een speelse natuur. Het is een uitstekende waakhond, hij is zeer sterk van geest en altijd alert. Deze hond is zeer energiek en heeft geen enkele geremdheid in de omgang met mensen. Hoewel Ierse Kerry Blue Terriër een goede waakhond is, zal hij nooit iemand zonder reden aanvallen. De Ierse Kerry Blue Terriër is lief voor kinderen.

Opvoeding

De Ierse Kerry Blue Terriër kan koppig zijn en soms moeilijk op te voeden. Het is daarom belangrijk al vroeg met gehoorzaamheidstrainingen te beginnen. De Kerry Blue Terriër heeft een standvastige, zelfverzekerde eigenaar nodig, want deze hond is zeer ondernemend en vaak erg met zichzelf ingenomen, zodat zijn ondernemingslust in goede banen geleid kan worden.

Algemeen beeld

De typische Kerry Blue Terriër is een flinke, compacte en vierkant gebouwde hond.

Bouw

Compact, gespierd, goede diepe borst en flink gebogen ribben. De Ierse Kerry Blue Terriër heeft een korte kaarsrechte rug.

Vacht en onderhoud

Op enige afstand lijkt de vacht van de Ierse Kerry Blue Terriër hard en draadachtig, maar in feite is het de meest zachte en zijdeachtige beharing van alle hondenrassen. Een Kerry moet regelmatig worden geknipt en gekamd, maar de vacht is makkelijk in onderhoud. Veel mensen knippen de vacht zelf. De honden hebben van nature een opvallend frisse geur.

Staart

De Ierse Kerry Blue Terriër heeft een hoog aangezette staart, die hoog wordt gedragen.

Kleur

Elke variatie van blauw. Een kleine witte borstvlek is niet diskwalificerend.

Hoogte en gewicht

Hoogte 45-48 cm. Het ideale gewicht voor een volwassen Kerry Blue Terriër reu is omstreeks 15-18 kilo. Teven wegen iets minder. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak