DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

King Charles Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Pekingees- en Dwergspaniëlclub. Opgericht 21 maart 1931. (www
.pekingees-en-dwergspanielclub.nl
) Rasvereniging voor Bichon Frisé, Bolognezer, Chinese Naakthond, Coton de Tuléar, Japanse Spaniël, King Charles Spaniël, Leeuwhondje, Lhasa Apso, Mexicaanse Naakthond, Peruaanse naakthond, Pekingees, Tibetaanse Spaniël.

Oorsprong

De King Charles Spaniël is een directe afstammeling van de kleine toyspaniëls zoals ze staan afgebeeld op de schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Het is een dwergspaniël, een kleinere versie dus van de spaniëls die voor de jacht gebruikt werden. Aan het hof van Charles I kwam de dwergspaniël tot volle ontwikkeling, en deze liefde voor kleine spaniëls gaf Charles I door aan zijn zoon en kleinzoon. De hondenfokkerij was in die tijd een belangrijke hofaangelegenheid. In die periode waren deze spaniëls, als we de schilderijen mogen geloven, alle wat smal in hoofd en hadden ze normale ogen en vrij hoog aangezette oren. Maar aan het einde van de 18e eeuw veranderde de mode, die ook het uiterlijk van dit soort honden beïnvloedde. Willem III introduceerde de Mopshond in Engeland. Hierdoor veranderde het type van de King Charles Spaniël drastisch: er is jaren gewerkt aan de korte snuit. Of dit vooral door de mopshond tot stand kwam of dat er ook invloeden van ooserse kortsnuiten zijn geweest weten we niet: men werkte toen niet met stambomen en zelden met een administratie. Rond het begin van de 20e eeuw ontstond er een definitieve tweedeling in het ras: de kortsnuitigen, die King Charles Spaniëls werden genoemd, en de honden met een normale snuitlengte, die later Cavalier King Charles zouden worden herdoopt.

Type

Gezelschapshond

Huidig gebruik

De King Charles Spaniël is een gezelschapshond.

Karakter

Vriendelijk en bescheiden, maar wel met een eigen wil. Wanneer de King Charles Spaniël iets niet wil, zal hij zijn tegenzin laten blijken door een soort algehele weigering tentoon te spreiden, die door de kenners wordt omschreven als 'lijdelijk verzet'. Niettemin is het een vriendelijke, vrolijke en sociale hond die makkelijk leert en een elegante manier van doen heeft.

Opvoeding

De King Charles Spaniël leert snel en makkelijk. Hij doet snel wat er van hem verlangt wordt, mits het zelf akkoord gaat met deze zaken. En de King Charles Spaniël is slim en elegant, en uiterst zindelijk van aard.

Algemeen beeld

Kleine, compacte en wat gedrongen hond van het spaniëltype.

Bouw

De King Charles Spaniël is compact en gedrongen. Opvallend zijn de korte snuit en de lange, soms wat rommelig aandoende beharing.

Vacht en onderhoud

De beharing van de King Charles Spaniël is lang en golvend. De staart en poten en oren zijn langer behaard dan het lichaam. Trimmen van de King Charles Spaniël is niet toegestaan.

Staart

De staart is in verhouding tot de hond. Hij is goed bevederd en wordt ter hoogte van de ruglijn gedragen. Hoger dan dit is ongewenst.

Kleur

De King Charles Spaniël komt voor in vier kleuren: black and tan, zwart met bruin: een diep glanzend zwart met heldere mahoniekleurige aftekeningen op snuit, benen en borst, boven de ogen en onder de staart. Ruby: effen eenkleurig in diep kastanjerood. Driekleur: op een zuiver witte ondergrond verdeelde zwarte platen met heldere mahoniekleurige aftekeningen op de wangen, boven de ogen, binnenkant van de oren en onder de staart. Een witte bles tussen de ogen en op het voorhoofd. Blenheim: op een zuiver witte ondergrond goed verdeelde kastanjerode platen. Een witte bles met een spot op het midden van de schedel, ter grootte van een Engelse sixpense munt.

Hoogte en gewicht

Hoogte van de King Charles Spaniël is 25-30 cm, gewicht tussen de 3,5 en de 6 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak