DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Mastino Napoletano

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Mastino Napoletano Club Nederland, opgericht in januari 1985. (Website: www.mncn.nl)

Prijs van een pup

Een Mastino Napoletano kost € 1200,- tot meer dan € 3000,-.

Oorsprong

De Mastino Napoletano stamt uit de omgeving van de Vesuvius en Napels. Hier werden en worden de grote nakomelingen van de oorlogs-,jacht en vechthonden gehouden als bewaker van huis, hof en personen. De Mastino's werden voor dat doel doelbewust gefokt en raszuiver gehouden. Vastgebonden op het erf bewaakten zij datgene wat aan hun zorg was toevetrouwd. Ook was de Mastino de hond van de leden van de Napoletaanse maffia (Camorristen), die hem als ‘wapen' gebruikten bij hun plunderingen. Het schijnt dat de Mastino en zijn voorouders ook gebruikt werden bij de jacht op gevaarlijk groot wild. De taak van de Mastino was dan het vasthouden en doden van het door de jachthonden tot staan gebrachte wild. Ook in andere landen werden Molossers voor dit werk, als 'Saupacker"gebruikt. (Bron: R.W van Zandwijk)

Type

Vechthond en beschermer.

Huidig gebruik

De Mastino Napoletano is waak- en verdedigingshond en huishond.

Karakter

De Mastino Napoletano heeft wat ze noemen een gereserveerd karakter. Dit houdt in dat ze nog al terughoudend reageren op sommige situaties. Bijvoorbeeld een Mastino Napoletano zal vrijwel nooit spontaan een vreemde bezoeker in huis begroeten. De hond zal de vreemde bezoeker observeren en zal ten hoogste zich even laten aaien. Adviseer daarom ook altijd de mensen die op visite komen dat ze niet naar de hond toe gaan. Maar laat de hond naar de mensen toe komen. Gewoon om het feit dat de hond even de tijd nodig heeft om de mensen te leren kennen. Een Mastino Napoletano gaat voor huis en haard door vuur en vlam.

Opvoeding

De Mastino Napoletano is moeilijk af te richten. Hij maakt geen verschil tussen spel en ernst. Een hond voor ervaren hondenbezitters. De Mastino Napoletano moet niet in een kleine omgeving geplaatst worden en heeft een groot territorium nodig.

Algemeen beeld

De Mastino Napoletano is groot van stuk, sterk gebouwd, stoer, met een rustiek en tezelfdertijd majestueus voorkomen.

Bouw

Het lichaam geeft een totaalbeeld van een zware, zeer brede, uiterst robuuste hond, waarvan het lichaam langer is dan de schouderhoogte. De Mastino Napoletano is harmonieus in verhouding tot zijn afmetingen en betrekkelijk evenwichtig ten aanzien van zijn profiel. De huid is niet vastgehecht aan het onderliggende bindweefsel, maar los, in het bijzonder aan het hoofd. Daar vertoont de huid rimpels en plooien. Aan de hals vormt ze een keelhuid.

Vacht en onderhoud

Dicht, van gelijke lengte, overal glad, fijn, kort en hard. Over het hele lichaam heeft de Mastino Napoletano veel losse huid, vooral aan het hoofd, waar plooien worden gevormd. Heeft bijna geen verzorging nodig.

Staart

Aan de wortel krachtig, en naar de punt iets toelopend.

Kleur

De Mastino Napoletano is zwart, loodgrijs, grijs, getijgerd, gevlamd, gesprenkeld met witte vlekken aan borst en tenen.

Hoogte en gewicht

De Mastino Napoletano reu kan tot 75 cm groot worden en een Mastino Napoletano teef tot 70 cm (schofthoogte). Er worden bij de reuen gewichten genoteerd van meer dan 90 kg.

Bijzonderheden

De Mastino Napoletano wordt zelden ouder dan 9 jaar. Duur in aanschaf en duur in onderhoud. Veel kaf onder het koren. Bij aanschaf: informatie inwinnen bij de rasvereniging. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak