DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Old English Sheepdog

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(O.E.S.C.N.) Old English Sheepdog Club Nederland. Opgericht op 1 januari 1976. www.oldenglishsheepdog.nl

Prijs van een pup

De rasvereniging geeft geen richtprijs. De meeste fokkers vragen bedragen van rond de duizend euro voor een Old English Sheepdog pup.

Oorsprong

Afkomstig uit het zuidwestelijke deel van Engeland. In de voorgaande eeuwen was de Old English Sheepdog een werkhond voor arme herders. Er is dan ook weinig documentatie over de Old English Sheepdog. Kynologen veronderstellen dat het ras is ontstaan uit de Russische Owcharki en de Poolse Owczarek, die destijds door de Balten naar Engeland zijn gebracht, tezamen met de schapen. Men neemt aan dat deze honden vervolgens werden gekruist met Engelse rassen als de Bearded Collie en de Schotse Collie. (Bron: www.oldenglishsheepdog.nl)

Type

Werkhond

Huidig gebruik

De Old English Sheepdog is een show- en gezinshond.

Karakter

De Old English Sheepdog is een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressiviteit.

Opvoeding

De ‘Bobtail’ is een betrouwbare hond die prima past in het gezin.

Algemeen beeld

Een sterke, vierkant tonende hond. Volkomen vrij van hoogbenigheid, overvloedig behaard. De Old English Sheepdog is een stevig bespierde, goed ontwikkelde hond met een zeer schrandere uitdrukking.

Bouw

Tamelijk kort en gedrongen. Borstkas is diep en ruim. De ribben goed gewelfd. De Old English Sheepdog staat lager bij de schoft dan bij de lendenen.

Vacht en onderhoud

Overvloedig en van een goede, harde structuur, niet glad, maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Hoofd en schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard, de voorpoten zijn rondom goed behaard, de achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam. De kwaliteit en structuur van de vacht zijn belangrijker dan alleen de lengte. De vacht van de Old English Sheepdog vergt veel onderhoud en dient minstens driemaal per week te worden doorgekamd om vervilting te voorkomen.

Staart

De staart van de Old English Sheepdog is gewoonlijk volledig gecoupeerd.(Sinds mei 2001 niet meer van toepassing, in Nederland is na deze datum een coupeerverbod ingegaan). Ongecoupeerd: onopvallend wanneer de hond staat. Laag aangezet. Nooit gekruld of over de rug gedragen, en zonder duidelijke knik. Goed behaard met overvloedige hard gestructureerde vacht.

Kleur

Iedere tint grijs, grauw of blauw is bij de Old English Sheepdog toegestaan. Lichaam en achterhand aaneengesloten van kleur, met of zonder witte sokken. Witte vlekken in het gekleurde gebied zijn ongewenst. Hoofd, nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekening. Iedere tint bruin is ongewenst.

Hoogte en gewicht

61 centimeter en hoger voor de Old English Sheepdog reu, 56 centimeter en hoger voor de Old English Sheepdog teef. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak