DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Otterhound

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NBC)Nederlandse Brakkenclub, (Website: www.xs4all.nl/~brakken/nbc/nbcframe.htm)

Oorsprong

De Otterhound is een oud Engels jachthondenras dat behoort tot de lopende jachthonden. Zoals zijn naam al aangeeft, wordt hij gebruikt voor de otterjacht. Zover als de geschriften aangeven, jaagde koning John I al met een meute van deze hounds en ook Henry II en Elizabeth I hielden grote meutes Otterhounds. Destijds vormde de otter een bedreiging voor vissers en landeigenaren. De Otterhound diende de otterstand op peil te houden. Door industrialisatie, milieuvervuiling en stroperij, liep de otterstand in onze eeuw dramatisch terug waardoor tenslotte in 1976 ook de reguliere jacht op otter werd verboden. Daarmee werd echter ook de Otterhound met uitsterven bedreigd. Zij werden immers uitsluitend als werkhonden gehouden. Veel meutes zijn dan ook ontbonden. De Master van de "Kendall and District" meute besloot echter een poging te doen dit unieke ras voor de toekomst te behouden. In 1976 werden enkele hounds bij particulieren geplaatst. In 1978 kwamen er hounds op de Crufts en richtte men de Engelse "Otterhound-Club" op. In Amerika bezocht men al shows met uit Engelse importen geboren Otterhouns en daar ontstond de "Master of the Otterhound Association". Omstreeks 1980 lukte het een Nederlandse fokker het vertrouwen te winnen van de Engelse Masters Hij kreeg toestemming om drie hounds te importeren om vanuit Nederland te helpen bij de opbouw van het ras. (Bron: www.xs4all.nl/~brakken/nbc/nbcframe.htm)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

DE Otterhound is een familiehond.

Karakter

Otterhounds hebben een vriendelijk, vrolijk, speels karakter. Ze hechten zich sterk aan "zijn" mensen en is rustig in huis en zwemt graag. (ook in modderige poelen) Een Otterhound heeft net als alle andere brakkenrassen veel beweging nodig om aan zij jachtpassie tegemoet te komen. Pas wel op met loslopen in drukke gebieden. Als de Otterhound een speur in de neus krijgt, is hij moeilijk meer te houden.

Opvoeding

Consequent opvoeden is bij de Otterhound belangrijk. Het is aan te bevelen een cursus gehoorzaamheid met de Otterhound te volgen.

Algemeen beeld

De Otterhound is een grote, vierkant gebouwde hond die hoog op de poten staat met tussen de tenen zwemvliezen, hij heeft een verleidelijke, majestueuze kop, licht gewelfd, niet grof of overdreven.

Bouw

De bouw van de Otterhound is krachtig. Vlakke, brede rug, korte en sterke lendenen, diepe, ovale borstkas, goed gewelfde ribben.

Vacht en onderhoud

Het haar is 4 tot 8 cm lang, hard en waterbestendig, onder en bovenvacht, licht olie-achtig.

Staart

De staart van de Otterhound is hoog aangezet en wordt hoog of hangend gedragen.

Kleur

Alle erkende brakkenkleuren zijn bij de Otterhound erkend. Niet toegestaan: lever en wit, wit met duidelijk gescheiden zwarte en tankleurige vlekken.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Otterhound reu is 67 cm, die van de teef 63 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak