DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Riezenschnauzer

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NSC) Nederlandse Schnauzer Club. Officiële rasvereniging sinds 1922 en Koninklijk goedgekeurd in 1949. (Website: www.schnauzer.nl)

Prijs van een pup

Rond de 1000 euro. Iedere fokker bepaalt zijn eigen prijs.

Oorsprong

Oorspronkelijk gebruikte men de Riesenschnauzer in het zuiden van Duitsland als veedrijver. Rond het jaar 1900 herkenden doelbewuste fokkers dat hij aanleg heeft om buitengewone prestaties te leveren en hoogst waardevolle karaktereigenschappen bezit. Sinds 1913 is hij opgenomen in het stamboek en reeds in 1925 krijgt hij de officiële erkenning als diensthond. (Bron: www. Schnauzer.nl).

Type

Diensthond

Huidig gebruik

Gezinshond, sport- en diensthond

Karakter

Typische gedragskenmerken zijn het goedaardige, evenwichtige karakter en zijn onomkoopbare trouw aan zijn baas. De Riesenschnauzer heeft doorgaans een rustiger temparement dan het dwerg en middenslag type. Hij bezit sterk ontwikkelde zintuigen, schranderheid, geschiktheid om te worden afgericht, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en weerstandsvermogen tegen slecht weer en ziektes. Door zijn aangeboren belastbaarheid en zelfverzekerdheid is hij zeer geschikt als begeleiding-, sport-, gebruik- en diensthond

Opvoeding

De Riesenschnauzer is een evenwichtige hond, die veel aandacht nodig heeft. Net als de ander Schnauzertypen vraagt het grote slag ook een consequente hand van opvoeden.

Algemeen beeld

Groot, sterk, eerder gedrongen dan slank, ruwharig; de grotere en krachtiger versie van de Schnauzer. Een trotse, weerbare hond met een respect afdwingend uiterlijk.

Bouw

Vierkante bouw, waarbij de verhouding lichaamslengte/schofthoogte ongeveer gelijk is.

Vacht en onderhoud

Het haar moet draadachtig hard zijn en dicht ingeplant. Het bestaat uit een dichte onderwol en in geen geval te korte, harde dekhaar, dat goed aanligt. Het dekhaar is ruw, lang genoeg om de textuur aan te kunnen tonen en is noch ruig, noch golvend. Het haar aan de benen heeft de neiging niet zo hard te zijn. Op de schedel en aan de oren is het kort. Als typisch kenmerk geldt een niet te zachte baard aan de voorsnuit en borstelige wenkbrauwen, die de ogen licht overschaduwen. Dagelijks borstelen en om de drie maanden vacht plukken.

Staart

Hoog aangezet en naar boven gedragen.

Kleur

Zuiver zwart met zwarte onderwol. Peper en zout.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte reuen en teven 60 tot 70 cm. Gewicht reuen en teven 35 tot 45 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak