DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Tibetaanse Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Tibetaanse Terriër Club Nederland, opgericht op 8 september 1979. Info via www.tibetaanseterrierclub.nl

Oorsprong

De Tibetaanse Terriër komt, zoals de naam al aangeeft, uit Tibet. Maar een terriër is het niet, hoewel hij wel zo heet. Hij kreeg deze naam van de eerste die hem vanuit Tibet meenamen naar Engeland, dr. Agnes Greig. Zij runde een medische praktijk aldaar en kreeg enkele dieren als dank voor de door haar bewezen diensten. Vanwege het feit dat het een vierkant gebouwde hond is, ging men er in Engeland vanuit dat het dan een terriër moest zijn, want die waren vierkant gebouwd. Het betreft hier echter een gezelschapshond van de Tibetaanse monniken, die hem ook regelmatig gebruikten als veedrijver. Het hondje was er zo goed in door zijn alerte aard en zijn enorme behendigheid, waardoor hij over richels en obstakels kan lopen waar grotere rassen problemen mee hebben. Het is een slim en beweeglijke hond die waaks en energiek is en niet schroomt aan te slaan als hij de zaak niet vertrouwd.

Type

Gezelschapshond, veedrijver, waker.

Huidig gebruik

Gezelschapshond, sporthond.

Karakter

De Tibetaanse Terriër, die dus eigenlijk een herdertje is, is een slim en leergierig hondje, dat over het algemeen erg met zichzelf is ingenomen. Het zijn opvallend lenige hondjes die ook buitengewoon hoog kunnen springen. Als echt Tibetaantje is deze hond eer vriendelijk en verdraagzaam, maar wie te ver gaat, wil hij niet meer kennen. De dieren lijken een duidelijk besef van eigenwaarde te hebben en vragen vriendelijkheid en respect. Het zijn schrandere honden die sportief van aard zijn en altijd bereid zijn iets leuks te ondernemen. De Tibetaan kan door zijn vacht zowel hitte als koude goed verdragen.

Opvoeding

De Tibetaan heeft een vriendelijke aanpak nodig. Hij is van harte bereid van alles te doen en is slim genoeg om te begrijpen wat er van hem verlangd wordt, maar hij wil graag het nut zien van wat men van hem vraagt. Als hij iets leuk vindt is dat over het algemeen voldoende, maar een harde aanpak werkt absoluut tegengesteld.

Algemeen beeld

Een vrij kleine, stevig ogende, langharige hond.

Bouw

Een vierkant gebouwde, stevige hond die overvloedig behaard is. Hij toont alert en energiek.

Vacht en onderhoud

De vacht is overvloedig en warrelig, maar heeft buiten een of tweemaal per week kammen verrassend weinig onderhoud nodig.

Staart

De staart is hoog aangezet en wordt over de rug gedragen.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan, behalve chocoladebruin.

Hoogte en gewicht

Hoogte 36-41 cm, gewicht 9-12 kg

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • Lensluxatie
  • Cataract of staar
  • PRA (progressieve retina atrofie)
  • Heupdysplasie


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak