DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

West Highland White Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(WHWTC) West Highland White Terrier Club (Website: www.whwtc.nl)

Prijs van een pup

De rasvereniging hanteert een adviesprijs van 800 euro.

Oorsprong

In de negentiende eeuw kwamen in Schotland meerdere soorten laagbenige, ruwharige terriers voor. Robuust,niet kleinzerig en uitstekende bestrijders van schadelijke dieren. Soms werden er witte pups geboren, die meestal om het leven werden gebracht omdat men van mening was dat hun jachteigenschappen niet zo goed waren als die van hun gekleurde broertjes en zusjes. Op het eilans Skye kwamen echter al sinds het begin van de achttiende eeuw geheel witte terrierstammen voor, daar er fokkers waren die zich inzetten voor deze witte terriervariëteit. Het is echter door kolonel Malcolm uit Poltalloch in Schotland die aan het begin van de twintigste eeuw zijn honden tentoon begon te stellen dat de witte terrier bekend werd. Zijn honden en langharige, witte variëteit, die Rosneath Terrier werd genoemd, legden de basis voor de hedendaagse 'Westie'.

Type

Verdelger van ongedierte

Huidig gebruik

Huishond

Karakter

Attent, vrolijk, moedig, eigenzinnig maar vriendelijk.

Opvoeding

Het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief zijn om alles zomaar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. West Highland White Terriërs zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat u niet vermurwen.

Algemeen beeld

Klein, actief, speels, gehard, zelfbewust met een guitige uitdrukking.

Bouw

Sterk gebouwd; diep in borst en achterste ribben; rechte rug met krachtige voor- en achterhand, met gespierde benen die in grote mate een combinatie van kracht en behendigheid vormen.

Vacht en onderhoud

Dubbele vacht. Bovenvacht bestaat uit hard haar, ongeveer 5 cm lang, vrij van elke krul.Ondervacht, gelijkend op bont; zacht en dik. Open vacht is zeer verwerpelijk.

Staart

13-16cm lang, rechtop gedragen,goed behaard.

Kleur

Wit

Hoogte en gewicht

Schofthoogte ongeveer 28 cm.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak