DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Wetterhoun

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NVSW) Nederlandse Vereniging van Stabij- en Wetterhounen, die in 1947 werd opgericht. (Website: www.nvsw.nl). Er zijn ongeveer 2000 leden. Er zijn wereldwijd ongeveer 900 Wetterhounen met een stamboom.

Prijs van een pup

€ 550,-

Oorsprong

Onderzoek wijst uit dat de Wetterhoun al eeuwenlang in Friesland voorkomt. Gegevens geven aan dat in Engeland vergelijkbare honden voortkwamen en misschien door palinghandelaren mee werden genomen naar de Zuidwesthoek van Friesland. In dit deel van Nederland werd hij als otterhond gebruikt, maar ook in Noord-Holland in de 17de eeuw. De Wetterhoun kwam tot de Tweede Wereldoorlog hoofdzakelijk alleen in Friesland voor. Hij werd door het eenvoudige volk ook ingezet als hond voor de bunzingjacht en als mollenvanger. Ook was hij op afgelegen boerderijen een uitstekende jachthond. In Friesland werd de Wetterhoun ook gebruikt voor de jacht op de otter. En werd in dit deel van ons land ook otterhûn genoemd.

Type

Jachthond en waakhond.

Huidig gebruik

Huishond, waakhond, jachthond.

Karakter

Een rustige hond die zelfstandig van aard is. De Wetterhoun oogt wat grimmig. Dit wordt veroorzaakt door de gelaatsuitdrukking, die door de stand van de ogen in de brede schedel met de korte stevige snuit grimmig lijkt. Het begrip grimmig heeft zegt dus niets over het karakter van de Wetterhoun. Het is een evenwichtige en gevoelige hond die zich sterk hecht aan de baas en het gezin.

Opvoeding

Hij past uitstekend bij kinderen. De Wetterhoun wordt een eigenzinnige hond genoemd. Als hij snuffelt en ruikt, luistert de Wetterhoun niet direct naar het commando van de baas. De hond komt meestal na een kort moment rustig en zelfbewust naar de baas toe. Opvoeden met harde hand heeft geen enkele zin. Dit ras is uitstekend te trainen maar wel met veel aandacht en liefde.

Algemeen beeld

Een vierkante gebouwde hond met een rustige uitstraling en brede schedel. Opvallend is zijn krulharige vacht, brede schedel en zijn unieke spiraalstaart. Deze staart is het sieraad van de hond.

Bouw

Een eenvoudige hond die zonder plomp of log te zijn, fors gebouwd is.

Vacht en onderhoud

De gekrulde beharing is een typische eigenschap van het ras. Wassen met shampoo zoveel mogelijk voorkomen om de vettige structuur te behouden. In de ruiperiode kan de vacht worden geplukt.

Staart

De staart is lang, matig hoog gedragen en tot een spiraal opgerold, gebogen over het kruis, zodat de spiraal op of naast het kruis komt te hangen.

Kleur

Eenkleurig zwart of bruin, als mede zwart/witte en bruin/witte aftekening, waarbij in het wit schimmel en/of spikkels mogen voorkomen. Bij geheel zwarte en geheel bruine honden is er meestal sprake van een witte bef en/of witte sokken. De zwartbonte of bruinbonte honden hebben praktisch egaal witte vlakken met zwarte of bruine platen of het wit heeft een schimmelig aspect (we spreken dan van zwart-of bruinschimmel).

Hoogte en gewicht

De ideale maat (dit houdt in dat er geen maximum of minimum hoogtes zijn vastgesteld) voor reuen is 59 cm en voor teven is dit 55 cm. De teven zijn rond de 32 kilo en de reuen 38 kilo.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak