DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Gebitsverzorging

Eén van de meest voorkomende ongemakken voor uw hond zijn aandoeningen van het gebit. De verschijnselen worden vaak pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn ernstige tandvleesontsteking en verlies van kiezen en tanden. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en de betrokken bacterien kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Preventieve tandheelkundige zorg is voor uw huisdier minstens zo belangrijk als voor u.

Wat zijn de gevolgen van een onverzorgd gebit?

Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen.

Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk. Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen.

Bovendien kunnen de betrokken bacterien in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Hoe herken ik een tandvlees/kaakontsteking?

 • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
 • Gemakkelijk bloedend tandvlees
 • Slechte adem
 • Bruine aanslag op tanden/kiezen
 • Speekselen
 • Losse tanden/kiezen
 • Eénzijdig kauwen

Tandvlees- en kaakontsteking zijn pijnlijke aandoeningen. Onze dieren kunnen nog steeds niet spreken dus het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed gebit. Als uw hond of kat een van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons zodat wij kunnen beoordelen of een gebitsreiniging noodzakelijk is. Speciale snoepjes of voer tegen slechte adem verbloemen slecht het probleem, het tandsteen en de ontsteking blijven aanwezig!

U kunt zelf overigens ook vrij eenvoudig bepalen of het verstandig is om een afspraak met uw dierenarts te maken aan de hand van deze gebitsscorekaart

Gebit score kaart

Waaruit bestaat een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging is de standaardbehandeling voor beginnend tandsteen en tandvleesontsteking. De behandeling bestaat uit handmatig en ultrasoon verwijderen van al het tandsteen, gevolgd door het polijsten van het gebit. Het polijsten is nuttig om de terugkeer van aanslag te vertragen.

Wat kan ik zelf doen om tandsteen te voorkomen?

Als uw huisdier nog een schoon gebit heeft (of als het net gereinigd is) heeft u de volgende mogelijkheden:

 • 2-3x per week poetsen met speciale tandenborstels en tandpasta. Wij leggen u graag uit hoe u dit het beste doet.
 • Een speciaal dieetvoeder zoals Hill's T/D waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
 • Met speciale speeltjes als de Kong Dental onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.
 • Enzymatische kauwstrips die de vorming van tandplak tegen gaan.
 • Voedingssupplementen die u kunt toevoegen aan het drinkwater of de voeding.

Een gebitsreiniging kan een hele opluchting voor uw viervoeter betekenen. De jaarlijkse gebitscontrole die bij het gezondheidsprogramma is inbegrepen kan eventuele problemen vroegtijdig onderkennen. U ziet het; honden, katten en mensen verschillen niet zo heel veel van elkaar!

 

c e t gebitsverzorgingsset   hills prescription diet hond t d   kong dental stick   c e t kauwstrips hond gebitsverzorging tand tandsteen assortiment   vet aquadent virbac hond kat gebit tand anti tandplak assortiment

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak