DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Wormen, vlooien en teken

Basset.jpgBind ook de strijd aan met wormen, vlooien en teken. Niet alleen in het belang van uw hond maar ook in belang van uw eigen gezondheid...

Wormen bij de hond

sneladvies buttonOptimale wormenbestrijding en -preventie voor uw hond
4x per jaar ontwormen met Milbemax® of Milbactor houdt uw hond wormenvrij en helpt de infectiedruk van de omgeving laag te houden. U hoeft maar 1x per jaar extra te ontwormen (tegen lintworm) wanneer u maandelijks Stronghold® tegen vlooien gebruikt.

Waarom ontwormen?

Honden staan continue bloot aan besmetting van wormenlarven in de omgving. De hond neemt deze larven op via de bek dan groeien deze larven uit tot volwassen wormen die op hun beurt weer larven uitscheiden. Die kunnen vervolgens weer door uw hond worden opgenomen waardoor de wormenbesmetting alleen maar toeneemt.
Deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven maar ook volwassenen kunnen hier problemen van krijgen.  

wormen.jpgWelke middelen kan ik het beste gebruiken?

Het beste is om uw hond te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw hond ook direct beschermd tegen vlooien).

Ik zie nooit wormen in de ontlasting, moet ik dan toch ontwormen? 

Ja! In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan uw hond te zien dat hij/zij wormen heeft. Een ander misverstand is dat een hond altijd braakt of diarree hond hoeft ook niet altijd ziek te worden van wormen.

Wanneer ontwormen?

Wanneer u uw hond(en) 4x per jaar ontwormt, dan blijft uw hond wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag.

Wat zijn de meest voorkomende wormsoorten?

Spoelwormen
Goede fokkers hebben ervoor gezorgd dat een pup al een keer of 3 is ontwormd voordat u hem mee naar huis nam. Dit is van essentieel belang, omdat bepaalde soorten spoelwormen via de moedermelk kunnen worden doorgegeven aan de hele jonge pup. De larven van een van deze wormen kan zelfs worden overgedragen op mensen. Bij ons worden de wormen niet volwassen, echter de larven kunnen op veel plaatsen ernstige schade aanbrengen en kunnen in zeldzame gevallen leiden tot blindheid. Een goed ontwormingsmiddel doodt alle wormen in de ingewanden van de hond en zorgt ervoor dat de omgeving vrij van mogelijk besmettelijke larven is.

Lintwormen
Als uw hond vlooien heeft gehad, dan is deze mogelijk ook besmet met lintwormen. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. De besmette hond scheidt mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) die op rijstkorrels lijken. U ziet deze in de vacht, op de staart of op het achterwerk van uw hond.

Hartworm
Deze worm komt niet in Nederland voor, maar in het buitenland en met name uit de landen rond de middellandse zee kan deze worm worden opgelopen.

De larven worden door muggen in het dier gebracht. Als een dier eenmaal hartworm heeft is het erg moeilijk te genezen, preventieve maatregelen verdienen dan ook de voorkeur! Met Milbemax of Stronghold kunt u uw hond beschermen tegen hartworm.

Haakwormen
Besmetting treedt op doordat;

  • De pup besmet raakt via de baarmoeder en later door de moedermelk.
  • De hond larven uit de omgeving opneemt of via een prooi.
  • De wormen direct door de huid bij de gastheer binnendringen.
  • Bij ernstige besmetting kan er een bloedarmoede en diarree optreden.
  • Bij de mens kan er een huidontsteking optreden, daar waar de worm binnendringt.

Zweepwormen
Bij een goede hygiëne zal deze worm zelden voorkomen, als hij er eenmaal is, is hij best lastig te behandelen.

Vlooien

sneladvies buttonOptimale vlooienpreventie en -bestrijding voor uw hond
Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Gebruik dan maandelijks een pipet Stronghold of Vectra3D in de nek. Deze zijn te krijgen bij uw dierenarts.
Bij een vlooienplaag is het goed om ook het huis te behandelen met Indoor-X Omgevingsspray.

Waarom behandeling tegen vlooien?

Zelfs de best verzorgde hond kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw hond jeuk veroorzaken. Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Dan is verstandig uw hond te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat uw hond last van jeuk krijgt en zo voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis.

vlooienHoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!

Welk middel kan ik het beste gebruiken?

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw hond.

  • Pipetjes voor in de nek (Stronghold®/Vectra3D®/Prac-Tic®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen.
  • Pil (Program®): Als aanvulling bij vlooienallergie. Voorkomt alleen de voortplanting, doodt niet de vlooien!
  • Shampoo: verouderd middel
  • Poeder: verouderd middel
  • Vlooienband: behalve de Seresto® vlooien- en tekenband zijn overige banden verouderde middelen

Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax®.

Teken  

sneladvies buttonOptimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond
Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek.
Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Waarom tekenbestrijding?

Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die vieze bloedzuigende parasieten! Deze (insekten)diertjes komen overal voor maar vooral in een bos- heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de hond meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw hond goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Wat kan ik doen bij teken?

teek foto.gifBij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Hoe verwijdert u een teek?

Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Het voorkomen van tekenbeten is nog beter. Dit is mogelijk met een anti-tekenband, een spray of een pipet in de nek. Met de waterproof Scalibor® tekenband is uw hond het hele seizoen beschermt tegen teken.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak