DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vlooien bij de hond

sneladvies buttonOptimale vlooienpreventie en -bestrijding voor uw hond
Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Gebruik dan maandelijks een pipet Stronghold of Vectra3D in de nek. Deze zijn te krijgen bij uw dierenarts.
Bij een vlooienplaag is het goed om ook het huis te behandelen met Indoor-X Omgevingsspray.

vlooien hondWat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine parasieten in de vachten van onze huisdieren. Zij voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk bij mens en dier. Herhaaldelijke infecties met vlooien vormen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vlooienallergie. 

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Wanneer uw hond veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!

Hoe loopt een hond vlooien op?

De meeste mensen denken nog steeds dat vlooien overspringen van het ene naar het andere dier. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Meestal lopen honden vlooien op uit de omgeving. Dit gaat als volgt;

 • vlooien hond cyclus Een volwassen vlo (1) op een hond of een kat doet zich tegoed aan een bloedmaaltijd van de gastheer.
 • Na deze bloedmaaltijd kan de volwasen vlo enkele honderden tot duizenden eitjes leggen (2).
 • Deze eitjes vallen buiten of binnen op de grond. 
 • Uit deze eitjes ontstaan larven (3) die wegkruipen naar donkere plekken (kieren/naden/bladeren etc.)
 • Deze larven voeden zich met vlooienpoep (4) en vervellen enkele keren voordat deze zich verpoppen.
 • In de pop ontwikkeld zich een volwassen vlo (5).
 • Onder invloed van warmte en trillingen komt de pop uit en wordt de vlo geboren (1).
 • De vlo wacht in de omgeving op een toevallige passerende hond of kat en bespringt deze.
 • Na een bloedmaaltijd kunnen de vlooien weer eitjes leggen (2) en is de cycleus rond.
 • Indien de cyclus zich een aantal keren kan herhalen, zullen zich steeds meer vlooien op uw huisdier nestelen.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

vlooien hond in huisEen bijzondere situatie is de vlooienplaag. Zoals gezegd, hebben de poppen warmte en trillingen nodig om uit te komen. Ontbreekt een van de twee dan komen de poppen niet uit. Dat is de reden dat vlooienplagen vaak ontstaan na een periode van afwezigheid, zoals vakantie; de trillingen in huis ontbreken.

Alle poppen die in verschillende stadia aanwezig zijn ontwikkelen naar het punt toe dat ze op "springen" staan. Dan komt de familie thuis en veroorzaakt .....  trillingen! Alle aanwezige poppen komen nu massaal uit en vormen een ware vlooienplaag. Dit kan zulke ernstige vormen aannemen dat uw benen ook massaal belaagd worden.

 

Wat is de beste behandeling tegen vlooien en een vlooienplaag?

1. Bestrijdingsmiddelen
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw hond.

 • Pipetjes voor in de nek (Stronghold®/Vectra3D®, verkrijgbaar bij de dierenarts) zijn de meest moderne en veilige middelen. Bovendien zijn die het gemakkelijkst toe te dienen.
 • Pil (Bravecto®, verkrijgbaar bij de dierenarts) hiermee beschermt u uw hond gedurende 3 maanden tegen vlooien.
 • Omgevingsspray: Bij een vlooienplaag is het goed om ook het huis te behandelen met Indoor-X omgevingsspray. Belangrijk bij het gebruik van een omgevingsspray: Eerst zuigen en dan pas sprayen! (door het zuigen ontstaan trillingen waardoor de poppen uitkomen, de spray doodt zo de meeste vlooien).

Poeders en shampoos zijn verouderde middelen die niet of slechts gedeeltelijk werken. 

2. Hygiene
Heeft u vlooien gezien, dan is het goed om regelmatig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen. Vooral de ligplekken van de hond en/of de kat dienen regelmatig gezogen te worden. 

Hoe kan ik het beste vlooien voorkomen? 

De bovengenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden om vlooienbesmetting te voorkomen. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur. Zo wordt voorkomen dat deze vlooien weer eitjes leggen. 

Van huismiddeltjes als knoflook is nooit bewezen dat het werkzaam is.

Waar dien ik verder rekening mee te houden?

Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax® ontwormingstabletten.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak