DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

AIHA - Auto Immune Hemolytische Anemie bij de hond

Wat is Auto Immune Hemolytische Anemie ofwel AIHA?

aiha_hond.jpgAIHA is aandoening waarbij het lichaameigen immuunsysteem van de hond de eigen rode bloedcellen voortijdig en sneller afbreekt (hemolyse) dan aanmaakt. Het gevolg is een tekort aan rode bloedcellen (hemolyse). De rode bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het zuurstofstransport in het lichaam.

Wat is de oorzaak van AIHA?

De oorzaak van AIHA is onbekend, maar men vermoedt een erfelijke achtergrond omdat de aandoening bij bepaalde rassen meer voorkomt dan in andere.

Bij welke rassen komt AIHA meer voor?

In principe kan elke hond AIHA krijgen maar we zien het meer bij de volgende rassen:
Bobtail (Old English Sheepdog),Cocker Spaniel, Poedel. Daarnaast komt het vaker voor bij teven.

Wat zijn de verschijnselen van AIHA?

AIHA kan in op elke leeftijd optreden maar meestal zien we het bij honden van middelbare leeftijd. De verschijnselen kunnen mild maar ook heftig zijn, langzaam verergeren of juist snel. De verschijnselen van AIHA kunnen nogal eens vaag zijn:

  • Traagheid
  • Slechte eetlust
  • Slechte conditie
  • Snelle ademhaling
  • Snelle, bonzende hartslag
  • Bleke of gele slijmvliezen

Hoe wordt AIHA gediagnosticeerd?

Omdat de verschijnselen meestal maar vaag zijn, wordt de diagnose vaak pas in tweede instantie gesteld.

Wanneer bij een eerste bloedonderzoek een laag percentage rode bloedcellen wordt gevonden, dan hoort AIHA in de differentiaaldiagnose (dat is het rijtje met mogelijke aandoeningen voor een bepaald verschijnsel).

De definitieve diagnose wordt dan gesteld door andere oorzaken uit te sluiten en door het aantonen van antilichamen op de rode bloedcellen met een specifieke test (deze heet Coomb’s test).

Hoe wordt AIHA behandeld?

De behandeling van AIHA berust op drie belangrijke pijlers;

1. het behandelen van de gevolgen van de lage hoeveelheid rode bloedcellen.
Indien dit percentage onder de 15% komt, dan is een bloedtransfusie noodzakelijk. In een aantal gevallen zal het voor de hond prettig zijn om in een zuurstofkooi opgenomen te worden.

2. het stoppen van de afbraak van rode bloedcellen door het lichaam.
Vaak wordt er gestart met een hoge dosering prednison, die vaak weken tot maanden gegeven moet worden. Indien dit onvoldoende werkt, dan worden er zogenaamde immunosuppressiva zoals Imuran bij gegeven.

3. regelmatige controle
Om het percentage rode bloedcellen te meten en in verband met de bijwerkingen van de medicijnen zal een hond met AIHA regelmatig bij ons op controle dienen te komen voor een bloedonderzoek.

De behandeling kan in alle DierenDokters klinieken plaatsvinden.

Fokadvies

In verband met erfelijkheid is het aan te bevelen honden met AIHA en hun naaste familie niet te gebruiken voor de voortplanting.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak