DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Giardia bij de hond

Wat is Giardia?

Giardia is een veel voorkomende ééncellige parasiet van het maagdarmstelsel. Deze parasiet voor bij de hond, de kat én de mens. Ook andere diersoorten kunnen deze parasiet bij zich dragen.Bij honden is het zelfs één van de meest voorkomende maagdarmparasieten, bij ongeveer 10% van alle dieren komt het voor. In kennels en pensions kan het zelfs oplopen tot 100%.

In veel gevallen heeft de infectie niet tot nauwelijks klachten. Vooral bij jongere en verzwakte dieren kan het diarree veroorzaken die lastig te bestrijden is en herhaaldelijk terug kan komen.

giardia parasiet
Giardia onder de microscoop

Hoe vindt de besmetting van Giardia plaats?

Giardia bevindt zich in de omgeving en kan daar lang overleven. Honden en katten worden besmet door het opeten van de parasiet bijvoorbeeld door van de straat te eten of te drinken. Ook kan het voorkomen dat een hond of kat de parasiet binnenkrijgt door het likken aan de poten.

Besmette dieren, óók wanneer ze geen verschijnselen hebben, kunnen de parasiet in grote hoeveelheden uitscheiden en zo de omgeving weer besmetten. En omdat de parasiet in de omgeving, zoals gezegd, goed kan overleven is het risico op herbesmetting groot. 

Wat zijn de symptomen van Giardia?

De meeste dieren hebben geen problemen van Giardia, bij dieren die wel problemen hebben zien we;

 • Een hardnekkige, chronische diarree. Slijmerig, brijachtig en stinkend. Dit is het hoofdsymptoom.
 • Soms gewichtsverlies
 • Soms wat vage klachten van sloomheid
 • Over het algemeen normale eetlust

Hoe wordt de diagnose Giardia gesteld?

De diagnose van Giardia wordt gesteld door het aantonen van de Giardia parasiet of de eitjes in de ontlasting. Dat kan met de microscoop of met een SNAP-test. Deze laatste is zeker betrouwbaarder.

De diagnose kan echter nog wel eens lastig zijn omdat geen enkele test 100% betrouwbaar is (positief = betrouwbaar, negatief = niet betrouwbaar). Daarom is het vaak nodig om te hertesten en dan het liefst met een monster van de ontlasting dat meerdere dagen achter elkaar genomen is.

Giardia test
Giardia wordt gediagnosticeerd met een SNAP test

Hoe is de behandeling van Giardia?

Giardia wordt behandeld met een meerdaagse kuur met Fenbendazol (bijv. Panacur) of Metronidazol. Verder is het van belang:

 • Alle dieren in het huishouden te behandelen (dus ook katten!)
 • Handen te wassen na contact met de dieren en/of uitwerpselen
 • Kleedjes en kussen te wassen (op minimaal 60 graden), voor en na de behandeling
 • Voer- en drinkbakken schoon te maken met kokend water
 • Tijdens de behandeling de honden te wassen met een milde shampoo
 • Bij kennel- en pensioninfecties de verblijven te ontsmetten met chloor

Bij ernstige diarree kan de dierenarts een speciaal dieet voorschrijven. Bij terugkerende klachten is het zaak om drastischer maatregelen te nemen. Het kan dan nodig zijn om o.a.;

 • Dieren tijdelijk individueel te huisvesten
 • De behandeling meerdere malen te herhalen
 • Te hertesten met de SNAP test, ook ná de behandeling.

Giardia is een zoönose!

Dat betekent dat ook mensen besmet kunnen worden. Met name kinderen lopen een verhoogd risico (spelen op straat / in de zandbak). Persoonlijke hygiëne is dan ook erg belangrijk wanneer er een hond of kat met Giardia in huis is.

Giardia voorkomen

Zeker wanneer u een hardnekkig geval van Giardia heeft meegemaakt, is het verstandig om bovenstaande hygiënemaatregelen in acht te blijven houden. Dus handen wassen na contact met dieren, regelmatig wassen van de kleedjes en kussens, voer- en drinkbakken goed schoon houden.

Overleg met uw dierenarts of het verstandig is om over te gaan op Panacur (Fenbendazol) als standaard ontwormingsmiddel voor uw hond(en) en kat(ten).

Bewaren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak