DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Glaucoom (verhoogde oogboldruk) bij de hond

Wat is glaucoom?

Bij glaucoom raakt een oog beschadigd door een verhoogde druk in het oog. Deze verhoogde druk in het oog ontstaat doordat kamerwatervocht niet meer uit het oog kan worden afgevoerd. Bestaat de verhoogde druk te lang, dan kan de hond daarvan blind raken aan dat oog.

Wat zijn de oorzaken voor glaucoom?

Dit kan komen door een erfelijke afwijking (primair glaucoom) of ten gevolge van een andere afwijking aan het oog zoals bijvoorbeeld een lensluxatie of ontstekingen van de iris (secundair glaucoom). Primair glaucoom is zeer zeldzaam bij de kat en wordt ook niet vaak bij de hond gezien.

glaucoom bij de hond

Wat zijn de verschijnselen bij glaucoom?

Binnen een dag of een paar dagen ontstaat een zeer plotselinge drukverhoging in het oog. Hierdoor kunnen de volgende verschijnselen gezien worden:

  • Pijnlijk oog
  • Blauw-wittig hoornvlies
  • Meer bloedvaten zichtbaar op het oog
  • Een zeer wijde pupil die niet meer klein wordt als reactie op licht
  • Minder of geen gezichtsvermogen
  • Vergroot uitpuilend oog

glaucoom hond eenzijdigGlaucoom bij de hond, duidelijk is de blauw-witte verkleuring van het hoornvlies
aan het linkeroog

Rassen waarbij glaucoom voorkomt

Primair glaucoom wordt vaker gezien bij de Basset Hound, Bouvier, Amerikaanse Cocker Spaniël, Husky en Entlebucher Sennenhund. Honden met primair glaucoom moeten van de fokkerij worden uitgesloten.

SPOED!

Als bij uw hond een oog acuut blind is of ‘blauw’ is, dient de hond op zeer korte termijn door uw dierenarts onderzocht en behandeld te worden!

Diagnose van glaucoom

Met een uitgebreid oogonderzoek én het meten van de oogboldruk, wordt de diagnose glaucoom gesteld.

Behandeling van glaucoom

De behandeling van glaucoom is afhankelijk van de oorzaak. De behandeling bestaat in eerste instantie uit toediening van oogdrukverlagende medicijnen. Vaak zal echter ook een operatie nodig zijn. Er is helaas een kans dat het oog ondanks snelle behandeling toch glaucoom blijft houden. In 50% van de gevallen wordt het oog met glaucoom uiteindelijk toch blind. En in 25% van de gevallen blijft het oog toch pijnlijk. Indien een dier niet goed gereageerd op de oogdrukverlagende medicijnen, dient het oog in totaal verwijderd te worden.

Wat is de prognose voor een hond met glaucoom?

Als er niet op zeer korte termijn wordt ingegrepen, is een oog met glaucoom binnen 2-7 dagen definitief blind.  Dieren waarbij toch besloten wordt het oog te verwijderen, kunnen zich uitstekend redden met één oog. Deze dieren zouden zonder verwijdering van het desbetreffende oog, continu pijn hebben gehad. Als een hond glaucoom vertoont aan één oog, is het raadzaam om het andere oog ook te laten onderzoeken. Als er sprake is van de erfelijke vorm, dient het andere oog alvast met oogdrukverlagende druppels behandeld te worden en is het verstandig om de hond regelmatig op controle te laten komen.

BewarenBewaren

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak