DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Hernia hond - Halshernia en rughernia bij honden

Hernia bij de hond – anatomie

Om uit te leggen wat een hernia precies is, is een klein beetje anatomische kennis nodig.
Het ruggenmerg is de grote kabel van zenuwen die door de wervelkolom loopt. De wervelkolom bestaat uit een groot aantal wervels en beschermt het ruggenmerg. Die wervels zijn van elkaar gescheiden door de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan weer uit een stevige bindweefselschijf met een gel-achtige kern.

Normale wervelkolom en ruggenmerg

ruggenmerg.jpg

Wat is een hernia?

Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze massa kan dan vervolgens op het ruggenmerg drukken of op een uit het ruggenmerg tredende zenuw. We spreken dan van een Hernia Nucleosus Pulposa, of kortweg een hernia.

Hernia’s komen het meeste voor in de nek (nekhernia), op de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels en op de overgang van de lage ruggenwervels naar het heiligbeen (lage rughernia). Deze laatste staat apart beschreven onder lumbosacraalstenose.

Situatie bij een hernia

hernia.jpg

Welke honden hebben het meeste last van hernia’s?

Het meest berucht is natuurlijk de teckel, door de enorme lange rug lijken de tussenwervelschijven op de overgang van borst naar lage rug extra gevoelig. Dit geldt eigenlijk voor alle langgerekte rassen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat nekhernia’s bij zowel grote als kleine honden voorkomt. De lage rughernia komt het meeste voor bij de grote rassen.

Rassen waarbij de hernia veel voorkomt zijn: Teckel, Basset, Beagle, Franse bulldog, Lhasa Apso, Pekingees, Shih Tzu, Maltheser en de Welsh corgi. Een bijzondere vorm van een tussenwervelschijfziekte is de Wobbler bij de Dobermann Pinscher  

Wat zijn de verschijnselen van een hernia?

Verlamming- en uitvalsverschijnselen
De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar het kernmateriaal op drukt. Bij druk op het ruggenmerg zullen uitval- en verlammingsverschijnselen overheersen. Uitval kan variëren van een poot of tot alle vier de poten.

Pijn
Bij druk op de uittredende zenuw zal de hond vooral pijnlijk reageren. De pijn kan variëren van licht tot zeer heftig!
Combinatie van pijn en uitval. Het kan natuurlijk ook dat er zowel pijn is als uitval.

Vage verschijnselen
Let op! Soms zijn de verschijnselen helemaal niet zo duidelijk. Een hond kan bijvoorbeeld ook alleen maar met de nageltjes over de grond slepen of wat moeite hebben met eten (pijn in de nek bij het reiken naar de bak).

Diagnostiek van een hernia

Een grondig lichamelijk onderzoek met een neurologisch onderzoek door de dierenarts is noodzakelijk om de diagnose hernia te kunnen stellen. Om de definitieve diagnose te stellen en andere oorzaken uit te sluiten is het verstandig om bij een hernia een röntgenfoto te maken.
In een aantal gevallen geeft de röntgenfoto geen uitsluitsel. In dat geval kunnen contrastfoto’s een uitkomst bieden, maar beter en minder belastbaar voor de hond is het om dan een CT-scan te laten maken.

Behandeling van een hernia

Absolute hokrust voor 6 weken
De behandeling van een hernia is afhankelijk van de ernst van de verschijnselen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het lang niet altijd nodig om een hernia direct te opereren. In de meeste gevallen kan ABSOLUTE HOKRUST VOOR 6 WEKEN tot volledig herstel leiden.
Absolute hokrust betekent echt de hele dag in een hok of een bench en alleen naar buiten voor ontlasting en urineren. Zelfs teckels met een volledige verlamming van de achterpoten kunnen hierdoor genezen. Het beste werkt een grote bench. U kunt deze bij de dierenwinkel kopen of bij een webshop bestellen.

Corticosteroiden en pijnstillers
Hoewel het effect steeds meer en meer betwijfeld wordt, is de toediening van snelwerkende corticosteroïden nog steeds een veel ingezette medicatie. In mildere gevallen worden vaak pijnstillers voorgeschreven.

Chirurgie
Operatie is absoluut nodig indien de verlammingsverschijnselen toenemen. Daarom is het bij uitvalsverschijnselen belangrijk om de eerste 48 uur regelmatig op controle te komen bij de dierenarts! Daarnaast is operatie noodzakelijk bij zeer ernstige verlammingsverschijnselen met uitval van de pijnreflexen. Ook dit is iets wat alleen uw dierenarts goed kan beoordelen. Chirurgie van hernia's is specialistenwerk en in de meeste gevallen zal uw dierenarts u daarvoor doorsturen.

Ondersteuning en ontlasting van nek of rug
De volgende accessoires zijn nuttig bij de behandeling van hernia's omdat ze de nek of rug van uw hond ontlasten in verschillende situaties. Ook wanneer uw hond hersteld is van een hernia is het belangrijk om de nek of rug te ontlasten om de kans op een nieuwe hernia te verkleinen.

NB laat u niet misleiden in het geval dat uw hond al na een paar dagen geen klachten meer heeft! Indien de diagnose hernia is gesteld, heeft de tussenwervelschijf de 6 weken rust echt nodig om te herstellen. Uw hond eerder zijn bewegingsvrijheid teruggeven kan leiden tot een hernieuwde en ernstigere hernia!

Het leven van een hond met een hernia vergemakkelijken

neopren tuig hond assortimentBorsttuig
Vooral bij halshernia's is het belangrijk om de nek te ontlasten. Zeker wanneer uw hond geneigd is om nogal aan de riem te trekken, geniet het absoluut de voorkeur om de halsband te vervangen voor een borsttuig.

 

carelift tuig hond hulpmiddelTiltuig
In de herstel fase of juist in de acute fase waarbij de zenuwfuncties het af laten weten kunt u een tiltuig gebruiken als ondersteuning bij het uitlaten.

 

 

hondenjassenHondenjassen tegen de kou
Bij kou en onguur weer zien eigenaren van honden met rugproblemen vaak een verergering van de klachten. Een warme hondenjas kan dit voorkomen.

 

 

dogstep loopplank auto hond 6Looplank
Met een loopplank vergemakkelijkt u het in en uit de auto stappen. U ontlast daarmee de lage rug en de nek van uw hond. Uw hond moet misschien even wennen aan een loopplank, maar heeft er daarna extra plezier van; juist het in en uit de auto springen is een zware belasting van de onderrug.

 

Bench---kamerkennel.jpgBench
Een bench is de handigste oplossing wanneer uw hond 6 weken hokrust moet hebben. Kiest u wel een grotere maat dan wanneer u normaal zou doen, uw hond moet hier 6 weken in verblijven.

 

Hoe kan ik mijn hond het beste tillen?

Bij een hernia is juist tillen zeer belangrijk. Het is vooral voor rughernia’s erg belangrijk om bij het tillen de wervelkolom zo recht mogelijk te houden. Dit doet u door uw hond op te tillen met een arm tussen de voorpoten en een arm tussen de achterpoten. Dit is overigens de beste manier om langgerekte rassen te tillen om een hernia te voorkomen.

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak