DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Lipomen of vetbulten onder de huid

Net als bij mensen komen ook bij onze huisdieren verschillende tumoren voor. Niet alle tumoren zijn kwaadaardig. Gelukkig zijn er ook veel goedaardige tumoren. Tumoren kunnen overal voorkomen.Een van deze goedaardige tumoren is het lipoom.

Wat zijn lipomen of vetbulten?

lipoom vetbult vettumorEen lipoom is een goedaardige tumor van het vetweefsel, die vaak voorkomt. Bij sommige rassen komen lipomen vaker voor, zoals bijvoorbeeld bij labradors en golden retrievers. Lipomen zitten altijd onder de huid en kunnen sterk variëren in grootte. Er bestaat ook een kwaadaardige variant, die liposarcoom heet. Deze tumor komt gelukkig minder vaak voor.

Hoe wordt de diagnose lipoom gesteld?

Aan de buitenkant kun je NOOIT voorspellen wat voor soort tumor een verdikking is. Daarom zul je, om de diagnose te stellen, eerst een biopt moeten nemen. Met een naald en een spuit worden cellen uit de verdikking opgezogen en op een glaasje uitgestreken. Deze handeling wordt 3 keer uitgevoerd, zodat er na de bioptname 3 glaasjes met materiaal voor onderzoek beschikbaar zijn.

Bij lipomen zie je als vrij snel dat het om een vettumor gaat; het is voornamelijk vet dat op het glaasje belandt. Nog meer zekerheid geeft beoordeling van een patholoog. Die kleurt de glaasjes en beoordeelt het afgenomen materiaal onder microscoop. Dat geeft uitsluitsel over het type tumor. Dat is van belang om te weten.

Er bestaan honderden verschillende tumoren, van goed- tot kwaadaardig en van een goede prognose tot een slechte prognose. Daarnaast bepaalt het type tumor het advies voor de behandeling. Soms is een operatie bij een bepaald type tumor niet mogelijk en zal gezocht moeten worden naar alternatieve behandelmethoden of een combinatie daarvan. Als opereren wel een optie is dan zult u begrijpen dat kwaadaardige tumoren ruimer weggesneden dienen te worden dan goedaardige tumoren. Hoe ruim hangt af van het type tumor en de mate van kwaadaardigheid.

Behandeling van het lipoom, weghalen of niet?

Ook al is een lipoom een goedaardige tumor, toch kan deze tumor voor problemen zorgen. Op de eerste plaats kan een lipoom vrij snel groeien en zonder ingrijpen een enorme omvang bereiken. Hoe groter het lipoom, hoe lastiger de operatie. Op de tweede plaats komen lipomen soms voor op lastige plaatsen, zoals in de oksels of in de liezen. Als op die plaats het lipoom een zekere omvang bereikt kan dit gevolgen hebben voor het goed kunnen lopen van uw huisdier.

Beide kunnen een goede reden zijn om een vetbult tóch te verwijderen. Bij een combinatie, én snel groeiend én op een lastige plek, zal uw dierenarts zeker adviseren om een lipoom toch weg te laten halen. Hoe kleiner het lipoom bij verwijderen hoe kleiner de ingreep en de wond en hoe sneller het herstel.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak