DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Overgewicht bij de hond

Overgewicht hondNet zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico's:

 • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
 • Slechte conditie en traagheid.
 • Hart- en longproblemen.
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogde kans op suikerziekte.
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
 • Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.

Overgewicht hond risicos

Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ?

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
 • Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker - en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet. 

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Is mijn hond te zwaar? 

Alle honden hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat ideaalgewicht is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw hond te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw hond een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond  een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u toch nog of uw hond  overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is bij DierenDokters gratis.

Lichaamsconditiescore hond

overgewicht-hond

Onze behandeling van overgewicht bij honden

Bij DierenDokters nemen we overgewicht zeer serieus! Wanneer uw hond overgewicht heeft kunnen we samen met u een afvalprogramma opstellen om uw hondverantwoord af te laten vallen. Dit programma omvat de volgende onderdelen

 1. Vaststelling ideaal gewicht
  Als eerste bepalen wij hoeveel uw hond moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is.
 2. Speciaal dieet
  Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert "bedelende'"dieren op. Daarom schrijven wij een dieet voor waardoor het hongergevoel minder is. Dit is een zeer smakelijk en wetenschappelijk bewezen dieet van Hills of Royal Canin.
 3. Meer beweging
  Wij bespreken met u de mogelijkheden om uw hond meer beweging te geven. Soms kunnen  simpele tips al veel bewerkstelligen.
 4. Regelmatige controle
  Door regelmatig de hond te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.

De juiste voeding

metabolic hondAlleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, wij zien echter in de praktijk dat dit vaak onvoldoende werkt en de hond een stevig hongergevoel krijgt. Wij werken uitsluitend met klinische en wetenschappelijk bewezen dieetvoeders, zo weet u zeker dat uw hond ook voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

In onze klinieken werken wij bij voorkeur met de afvaldieten van Hill's. In onze webshop vindt u ook andere dieetvoeders van topmerken (o.a. Royal Canin en Sanimed), om uw hond af te laten vallen.

Wat als het ideaal gewicht bereikt is?

Heeft uw hond het ideaal gewicht bereikt, dan bespreken we het vervolgtraject. Vaak is het verstandig uw hond op een "onderhoudsdieet" te zetten om te voorkomen dat het gewicht weer gaat toenemen. Ook hier kunnen wij u uitstekend van advies voorzien.

hond overgewicht voor en na afvallen

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak