DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Reverse sneezing bij de hond, is het gevaarlijk?

reverse sneezing hond

Reverse sneezing zien we heel veel bij honden. Als je niet weet wat het is, dan kan het er behoorlijk alarmerend uitzien. Om te bepalen wanneer het onschuldig is en wanneer niet, is het eerst belangrijk om het goed te kunnen herkennen. Gelukkig is het meestal onschuldig en met een klein trucje te stoppen.

Wat is precies reverse sneezing?

De oorzaak van reverse sneezing ligt in de nasopharynx, dat is het gebied tussen de neusholte en het zachte verhemelte. Wanneer er iets is wat in dat gebied irriteert, dan kan dat reverse sneezing veroorzaken. Vergelijk het maar met niezen, het is niets anders dan een poging van het lichaam om de irritatie te verwijderen.

Hoe ziet reverse sneezing eruit?

Reverse sneezing ziet er heel typisch uit en als je het eenmaal een keer gezien hebt, is het ook gemakkelijk te herkennen. Bij reverse sneezing staat je hond wijdbeens met de ellebogen naar buiten, hoofd en nek gestrekt. Ze ademen dan geforceerd in door de neus en dat veroorzaakt het typische snurkende geluid (tijdens die inademing). De aanval houdt normaliter binnen 1-2 minuten vanzelf op. Onderstaande video laat heel duidelijk het typische reverse sneezing beeld zien.

Hoe kan je reverse sneezing stoppen?

Reverse sneezing ziet er vervelend uit en afwachten tot het stopt voelt bijna onnatuurlijk, je wilt je hond toch helpen. Met één van de volgende trucjes kan je je hond proberen te laten stoppen:

  • Blaas even kort van een afstandje in de neus (niet te dicht met je gezicht bij de hond!)
  • Houd de neus voor een paar seconden dicht
  • Wrijf even over de keel totdat de hond slikt

Meestal lukt het om daarmee de aanval te stoppen, maar de kans is ook groot dat de hond na een paar minuten gewoon weer begint. Je kunt ook gewoon je hond zijn gang laten gaan. Hoe alarmerend het er ook uitziet, je hond zal echt niet stikken.

Kan het kwaad en wanneer moet ik ermee naar de dierenarts?

Kwaad kan het in verreweg de meeste gevallen absoluut niet. Zoals gezegd, het is een normale poging van het lichaam om iets wat irriteert te verwijderen. Wanneer de frequentie van reverse sneezing echter toeneemt óf wanneer het reverse sneezen onophoudelijk doorgaat, dan is de kans groot dat er toch meer aan de hand is. Mogelijkheden zijn:

  • Allergie
  • Ontsteking
  • Neusmijtinfectie
  • Tumor
  • Vreemd voorwerp zoals een grasaar
  • Anatomische afwijking

Het zal duidelijk zijn dat het daarom bij onophoudelijk reverse sneezen of toename in frequentie toch slim is om de hond te laten onderzoeken. De dierenarts zal dan op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak en deze behandelen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak