DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Baba

op vrijdag, 15 september 2017 in categorie Patient van de maand

Patient van de maand september

Baba

Dit keer is de patient van de maand geen bijzonder geval dat we maar zelden zien, geen hele uitzonderlijke ziekte of moeilijke diagnose. Wij willen u graag vertellen over een aandoening die we heel vaak zien, maar die vaak erg onderschat wordt: het slechte gebit.

Het gaat in dit geval om een zwerfkat genaamd Baba. Zijn baasje heeft hem gevonden in Frankrijk, waar hij rondzwierf en besloten hem mee naar huis te nemen. In augustus 2016 is hij meegekomen naar Nederland. Hij was niet gecastreerd en waarschijnlijk nog nooit bij een dierenarts geweest. Van augustus tot april is hij al bij deze eigenaar en het ging heel goed met hem.

In het voorjaar hebben wij Baba voor het eerst gezien. De eigenaar wilde graag dat hij werd nagekeken en gecastreerd. Verder wilde hij graag een inschatting van de leeftijd. Zelf dacht meneer dat hij wel al wat ouder zou zijn, omdat hij best veel sliep op een dag. Gelukkig at hij wel heel goed.

Aangezien het een oudere kat was hebben we vóór de operatie wat bloed bij hem afgenomen. In het bloed hebben we gekeken naar de functie van belangrijke organen voor de narcose (onder andere lever en nieren). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Baba een verminderde nierfunctie heeft. We hebben zijn narcose hierop aangepast en tijdens de operatie heeft hij een infuus gehad.

Tijdens de castratie konden we Baba pas echt heel goed nakijken. Hij bleek bij inspectie wel een héél slecht gebit te hebben, met veel ontsteking en pus. In zo'n geval is het altijd verstandig om röntgenfoto's te maken om te kijken welke kiezen eventueel behouden kunnen worden. Bij ernstige gebitsproblemen zie je vaak botoplossing rondom de kieswortels. Zo ook hier en helaas moesten alle kiezen getrokken worden.

PvdM DDR 20171

Bij dergelijke ontstekingen is het niet verstandig om ook nog een operatie erbij te doen. Daarom hebben we de castratie uitgesteld en daar een andere afspraak voor gemaakt gemaakt. Hij is naar huis gegaan en op een nierdieet gezet.

Baba is nu meer dan drie maanden geleden geholpen aan zijn gebit. Hij is afgelopen week nog even op controle geweest en het gaat heel erg goed met hem. Het blijkt dat Baba achteraf toch wel heel veel last heeft gehad van zijn gebit. Hij slaapt nu veel minder vaak en hij speelt zelfs (dit heeft de eigenaar hiervoor nooit gezien bij hem). De eigenaar gaf zelf aan dat hij een andere kat heeft terug gekregen, één die misschien wel véél jonger is dan gedacht!

DierenDokters Rotterdam

Heeft uw kat een gebitsprobleem? Doe hier de check!

No video selected.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak