DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

De kat en zijn kattenbak

Geschreven door Liesbeth Puts op donderdag, 03 september 2015 in categorie Kattengedrag

"het kleinste kamertje" voor de kat

De kat en zijn kattenbak
Vrijwel iedere kat heeft er een, toch veroorzaakt de kattenbak veel problemen, zoals bijvoorbeeld onzindelijkheid, in het kattenhuishouden. Hoog tijd om er eens extra aandacht aan te besteden!

De kat buiten

Katten zijn hele schone dieren, die buiten steeds een fris plekje zoeken om hun plas of behoefte te doen. Ze zoeken een rustige plaats uit, waar ze niet gestoord zullen worden, maar waar ze goed om zich heen kunnen kijken. Als de kat de keuze heeft, zal ze bij voorkeur een zachte, zandachtige ondergrond uitzoeken. Niet voor niets zijn zandbakken of borders erg populair bij (buur)katten.

Plas en poep worden op verschillende plaatsen gedeponeerd: ze zullen eerst het een doen en begraven, vervolgens een stukje verderop gaan zitten voor de andere behoefte.

Een schone bak

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk al een idee wat katten nodig hebben. Met stip op één staat een schone kattenbak. Een bak die om de twee of drie dagen uitgeschept wordt, is niet schoon. Dagelijks uitscheppen is daarom absoluut noodzakelijk.

Een kat heeft een goede neus en zal de bak al snel te vies vinden. Bedenk ook dat je zowel urine als ontlasting eruit moet scheppen. Veel eigenaren beperken zich tot alleen ontlasting. Was de bak wekelijks uit, gebruik geen sterk ruikende schoonmaakmiddelen.

De plaats van de kattenbak

Een rustige plek is van groot belang. Heb je meerdere katten, dan heb je meerdere kattenbakken nodig. Verdeel deze door je huis, zodat een kat zich altijd kan terugtrekken als ze dat wil.

Deurtjes in de kattenbak zijn voor vrijwel alle katten een gruwel. Ze kunnen niet om zich heen kijken en ze weten niet of de andere kat mogelijk op wacht. De geur blijft bovendien in de kattenbak hangen, waardoor het verblijf voor de kat (met de gevoelige neus) erg onplezierig wordt.

De bak mag natuurlijk nooit naast de voer- en drinkbak staan.

De grootte van de bak

Een kattenbak moet zo groot zijn dat de kat zich er makkelijk in kan omdraaien en er goed in kan zitten. Sommige katten hebben een voorkeur voor een open bak, andere voelen zich juist prettiger als er een deksel op zit.

Pas de grootte van de bak aan je kat aan. Zodra hij grotendeels buiten de bak zit of hangt, is de bak vaak te klein.

Het aantal bakken

Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1. Dit voor het geval er een kat is die graag toch plas en poep wil scheiden en de andere kat niet.

Kattengrind

Katten hebben het liefst een vulling die zacht aan de pootjes voelt en fijn van structuur is. Toegevoegde geuren als babypoeder of citroen kun je beter vermijden. Klontvormend grind is handig omdat je de bak dan makkelijk kunt uitscheppen. Houtkorrels en silicagrind zijn veel te hard aan de poten en leiden vaak tot onzindelijkheid.

Is je kat toch onzindelijk ondanks al deze tips? Kijk dan eens op onze pagina over plassen in huis! (http://www.dierendokters.com/katten/ziekten/kat-plast-sproeit-in-huishuis)

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (2)

 • pavel myst

  pavel myst

  04 juni 2017 op 03:49 |
  Hallo Liesbeth,
  Mooi artikel, ik ga het een en ander in praktijk brengen. We hebben wat strubbelingen met Bob: de poes.
  Houten korrels vindt hij maar niks. Eens even zien of we met een ander soort grind minder rompslomp hebben.
  Ik laat het je weten.
  Pavel Myst

  antwoord

 • Pavel Myst

  Pavel Myst

  04 juni 2017 op 03:52 |
  Beste Liesbeth,
  Mooi artikel, we gaan het een en ander in praktijk brengen. Bob, de poes heeft een hekel aan die houten korrels. Nu maar eens wat fijner grind proberen. Merci!
  Pavel Myst

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak