DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Jong geleerd ...

Geschreven door Liesbeth Puts op woensdag, 07 september 2016 in categorie Kattengedrag

Over het opvoeden van kittens

Jong geleerd ...

Heb je net een kitten aangeschaft of ben je van plan dat binnenkort te doen? De kittentijd is een heerlijke periode, lekker genieten van een of twee speelse katjes! Maar heb je er bij stil gestaan dat je kitten ook opgevoed moet worden, net als een puppy?

Heb je net een kitten aangeschaft of ben je van plan dat binnenkort te doen? De kittentijd is een heerlijke periode, lekker genieten van een of twee speelse katjes! Maar heb je er bij stil gestaan dat je kitten ook opgevoed moet worden, net als een puppy?

Opvoeden?

Het is beslist niet waar dat een kat niets kan leren en dat een kitten daarom niet opgevoed hoeft te worden. Tegen de tijd dat een kitten een puber is, kan het soms behoorlijk vervelend worden en echt de grenzen gaan opzoeken. Juist dan is het goed om te weten hoe je daar mee om moet gaan.

Wennen aan...

Er is bovendien een andere, belangrijke reden om je kitten op te voeden. Een kitten moet namelijk veel leren in zijn leven. Denk bijvoorbeeld aan de reismand en een bezoek aan de dierenarts, iets dat voor veel eigenaren een minstens zo grote ramp is als voor de kat. Onder opvoeden valt ook het wennen aan kammen en/of borstelen, in de bek kijken en nagels knippen. Dan hebben we het niet eens over kennismaken met de stofzuiger, het gebruik van een krabpaal aanleren en vele andere dagelijkse zaken.

Minder stress

Als je je kitten vanaf het begin leert wennen aan deze dingen, zal het later in zijn leven veel minder stress ervaren. Jij ook trouwens, want het is toch heel plezierig als je kat zonder problemen in de vervoersmand stapt of wanneer je langharige kat zich laat borstelen zonder dat jij opengehaald wordt.

Jong geleerd

Het mooie van kittens is dat ze - als het goed is - ze nog nergens bang voor zijn, want ze hebben nog geen negatieve ervaringen met een reismand of een borstel. Het is weliswaar verleidelijk om zo’n kleintje tussen je knieën te klemmen en hem dan te gaan borstelen, maar dat is niet de juiste aanpak!

Probeer je te herinneren hoe je ouders je hebben leren fietsen. Dat ging ongetwijfeld stapje voor stapje, met veel aanmoedigingen en waarschijnlijk zelfs af en toe een beloninkje.

Ieder kitten verdient het dat het op een liefdevolle wijze met geduld opgevoed wordt, zonder straf en zonder onnodige stress.

Aanleren in plaats van afleren

Bijtijds het gewenste gedrag aanleren is bovendien veel makkelijker dan achteraf afleren. Laat je kitten daarom nooit met je handen spelen. Daarmee voorkom je dat het gaat krabben en bijten. Leer het kitten bijtijds wat een krabpaal is door deze in het spel te betrekken. Dat is veel effectiever dan een plantenspuit gebruiken als het aan de bank krabt.

Wil je meer weten over de beste manier om je kitten op te voeden tot een gelukkige, evenwichtige kat? Bekijk dan eens mijn boek over opvoeden. (www.praktijkvoorkattengedrag.nl/boek)

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak