DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Met de kat naar de dierenarts

Geschreven door Liesbeth Puts op vrijdag, 15 december 2017 in categorie Kattengedrag

Met de juiste voorbereiding is dit echt geen ramp!

Met de kat naar de dierenarts
Behoor je tot die groep eigenaren voor wie het een drama is om met je kat naar de dierenarts te gaan? Heb je al een keer een afspraak moeten afzeggen omdat je de kat niet bijtijds in het mandje kreeg? In dit artikel staan een aantal tips om de stress bij jou en je kat voortaan te verminderen...

Investeer in een goede kattenmand

Kies een mand van kunststof. Die zijn makkelijk schoon te maken en je kat kan zich er niet in vastgrijpen zoals bijvoorbeeld in rieten mandjes.De mand moet groot genoeg zijn zodat de kat er makkelijk in past. Bovendien moet hij een deksel hebben dat helemaal open kan, zodat je de kat er van bovenaf in kan zetten en er weer uit kan halen. Het voordeel is dat de kat op de behandeltafel in het onderste deel kan blijven zitten, in zijn eigen geur, waardoor hij rustiger zal blijven. Vraag ook aan je dierenarts om de kat zoveel mogelijk in dat onderste deel te laten zitten, als dat de behandeling tenminste niet stoort.

Wennen aan de mand

Heb je een nieuwe mand gekocht of nog een geschikte op zolder staan? Begin dan met hem goed schoon te maken, liefst met soda of biotex, zodat alle oude geuren van angstzweet en dierenartspraktijk of nieuwe geuren uit de winkel eruit zijn. Zet de mand in een hoek van de kamer, eventueel met een doek erover zodat hij minder herkenbaar is en leg er iets zachts in plus dagelijks wat brokjes of snoepjes. Doe dat nu, ook al ben je net terug van de dierenarts en hoop je er voorlopig niet meer te komen. Het wennen aan de mand kan bij hele bange katten enkele weken tot zelfs maanden duren, dus begin zodra het kan.

Is de angst voor de mand erg groot, zet dan alleen het onderste deel neer. Leg er een lekker kussentje in en als dat niet voldoende is, leg er dan dagelijks een paar brokjes of snoepjes in, net zo lang totdat de kat helemaal gewend is.
Vervolgens zet je het deksel er weer op en ga je door met steeds wat lekkers in de mand geven. Op den duur zal de kat het als een slaapplaats gaan zien.

Als dat goed gaat, kun je voorzichtig het deurtje dichtdoen als de kat in de mand zit of ligt, daarna meteen weer open doen. Beloon de kat als ze rustig blijft! Doe dit steeds langer totdat de kat geen angst meer vertoont. Als laatste fase til je de mand op en loop je er mee door het huis.

Wennen aan de auto

Soms vindt een kat de mand niet erg, maar vormen de vreemde geuren en het (voor de kat hevige) lawaai van de auto een mogelijke stressfactor. Laat hem ook hier langzaam aan wennen, door eerst de mand in de auto te zetten, een volgende keer alleen de auto te starten en er ten slotte een klein stukje mee te gaan rijden. Vergeet niet om steeds weer een beloning te geven als de kat rustig blijft!!

Heeft de kat veel last van de autorit, kun je de mand een half uur van tevoren inspuiten met Feliway-spray. Goed laten drogen voordat je poes erin zet.

Bij de dierenarts

Is de kat erg bang bij de dierenarts, probeer dan af te spreken met de assistente dat je even langs komt met de kat zonder dat er een behandeling nodig is. Sommige klinieken doen dat graag. Zo kan ze alvast wennen aan de geuren en geluiden. Vooral met kittens is dit handig om te oefenen. Raakt de kat in paniek van de andere katten, blaffende honden en mensen in een wachtkamer? Probeer dan zoveel mogelijk op afspraak te gaan zodat de wachttijd klein is. Misschien kun je met z'n tweeën gaan: de een in de wachtkamer, de ander blijft met de kat in de auto totdat het je beurt is.

Thuiskomen (ofwel: hoe reageert de thuisblijver)

Soms reageren de achtergebleven katten agressief op een dier dat terugkomt van de dierenarts. Ze herkennen hun huisgenootje niet meer doordat deze een andere geur gekregen. Je kunt dit verhelpen door de kat in te wrijven met een kleedje/handdoek waar zijn eigen geur in zit of desnoods met een gedragen shirt van jezelf. Maak de mand goed schoon en zet hem weer op zijn vaste plek, zodat de kat hem weer in gebruik kan nemen als slaapmand.

Lijkt dit een heel gedoe? Bedenk dat het levens kan redden als je je kat snel en makkelijk in een mand kunt krijgen. Bovendien is de gang naar de dierenarts iets wat elk jaar weer terugkomt, dus de paar weken training verdien je terug in veel minder stress voor je kat én voor jezelf!

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak