DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Nagels knippen bij de kat

In de spreekkamer krijgen wij vaak vragen over het nagels knippen bij katten. In deze video laten wij u zien hoe u het beste de nagels van uw kat knipt.

Om de nagels van uw kat te knippen heeft u een scherpe nagelschaar nodig. Deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen bij uw dierenarts.

Instructie

  • Voor het knippen van de nagels van voorpoot kunt u het beste uw kat laten zitten. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat het beste in liggende positie.
  • Met een hand neemt u het onderpootje van de kat vast. De te knippen teen neemt u tussen duim en wijsvinger en door lichte druk uit te oefenen komt de nagel te voorschijn.
  • Bij een licht gekleurde nagel ziet u een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Dit gedeelte dient u te vermijden; hierin knippen is pijnlijk en kan tot bloeding leiden. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.
  • Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw kat zit. Gaat u de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst de druk met de nageltang. Trekt uw kat de poot terug, dan zit u waarschijnlijk in het leven. Herhaal dit dat een stukje lager, totdat de kat de poot niet meer terugtrekt.

Wat te doen wanneer u in het leven knipt?

Mocht u toch onverhoopt in het leven van de nagel knippen, dan leidt dat meestal tot een fikse bloeding die er ernstig uit kan zien. Toch is dit relatief ongevaarlijk en deze bloedingen stoppen vanzelf.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak