DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Wormen, vlooien en teken

Bind de strijd aan met de alledaagse parasieten. In het belang van uw kat maar ook van uzelf.

Wormen bij de volwassen kat

sneladvies buttonOptimale wormenbestrijding en -preventie voor uw kat
1x per 3 maanden ontwormen is nodig om uw kat wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag te houden.
De betere ontwormingsmiddelen zijn Milbemax® of Vitaminthe (pasta).
U hoeft maar 1x per jaar extra te ontwormen wanneer u Stronghold® tegen vlooien gebruikt, tenzij uw kat ook vlooien heeft (gehad).

Waarom ontwormen?

Alle volwassen katten worden regelmatig met wormen besmet (ook binnenkatten!), uw kat dus ook. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan een kat te zien dat hij/zij wormen heeft. Een kat hoeft ook niet altijd ziek te worden van wormen. Echter, deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven.

Katten met vlooien (of die vlooien hebben gehad) zijn bovendien besmet met lintworm.   

Met welke middelen kan ik het beste ontwormen? 

Het beste is om uw kat te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw kitten ook direct beschermd tegen vlooien).

Wanneer ontwormen?

Wanneer u elke 3 maanden ontwormt kunt u ervan uitgaan dat de infectiedruk en de wormenbesmetting van uw kat laag blijft.

Wat zijn de meest voorkomende wormsoorten?

wormen.jpgSpoelwormen
Spoelwormen zijn langwerpige wormen (ziet er uit als een sliert spaghetti). Volwassen wormen leven in de darm en scheiden larven uit. Deze larven kunnen dan weer door uw kat worden opgenomen via de bek. In de darmen groeien deze dan weer uit tot volwassen wormen. De larven van een van deze wormen kan zelfs worden overgedragen op mensen. Bij ons worden de wormen niet volwassen, echter de larven kunnen op veel plaatsen ernstige schade aanbrengen en kunnen in zeldzame gevallen leiden tot blindheid. Een goed ontwormingsmiddel doodt alle wormen in de ingewanden van de kat en zorgt ervoor dat de omgeving vrij van mogelijk besmettelijke larven is.

Lintwormen
Als uw kat vlooien heeft gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook besmet is met lintwormen. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. Het besmette kitten scheidt mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) die op rijstkorrels lijken. U ziet deze in de vacht, op de staart of op het achterwerk van uw kat.

Hartworm
Deze worm komt niet in Nederland voor. In het buitenland en met name uit de landen rond de middellandse zee kan deze worm worden opgelopen.

De larven worden door muggen in het dier gebracht. Als een dier eenmaal hartworm heeft is het erg moeilijk te genezen, preventieve maatregelen verdienen dan ook de voorkeur! Met Milbemax of Stronghold kunt u uw kitten beschermen tegen hartworm.

Haakwormen
Besmetting bij de volwassen kat treedt op door opname van larven uit de omgeving via de bek. Bovendien kunnen volwassen wormen direct door de huid bij de gastheer binnendringen. Bij ernstige besmetting kan er een bloedarmoede en diarree optreden. Bij de mens kan er een huidontsteking optreden, daar waar de worm binnendringt.

Vlooien bij de kat

sneladvies buttonOptimale vlooienbestrijding en - preventie voor uw kat
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen.
Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.

Waarom behandeling tegen vlooien?

Zelfs het best verzorgde kat kan vlooien krijgen. Ook binnenkatten! Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw kat jeuk veroorzaken. Het is verstandig uw kat te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat uw kat last van jeuk krijgt en bovendien voorkomt u zo een vlooienplaag bij u in huis.

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

vlooien-2.gifAls u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes nog beter op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke kat kan vlooien krijgen!

Welk middel kan ik het beste gebruiken?

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw kat is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw kitten.

  • Pipetjes voor in de nek (Stronghold®/Vectra Felis®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen.
  • Spray: Alleen geschikt voor zeer jonge kittens omdat dit het enige middel is dat veilig voor de zeer jonge kittens. Volwassen katten nemen het u niet in dank af wanneer zij ingesprayed worden!
  • Injectie (Program®) halfjaarlijkse injectie die de voortplanting van de vlo tegengaat, doodt niet de vlooien!
  • Shampoo: verouderd middel
  • Poeder: verouderd middel
  • Vlooienband: behalve de Seresto® vlooien- en tekenband zijn andere banden eigenlijk verouderde middelen

Heeft uw kat last van vlooien of vlooien gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook met lintworm is besmet. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax®.

Oormijt bij de kat

sneladvies buttonOptimale oormijtpreventie en -bestrijding
Kittens die net uit het nest komen hebben vaak oormijt. Minimaal 2x een pipet Stronghold in de nek (met een maand tussentijd) is een effectief middel.
Maandelijks een pipetje Stronghold beschermt tegen uw kat tegen oormijt. Toediening van online verkrijgbare Otimectin in het oor kan gevaarlijk zijn wanneer het trommelvlies is geperforeerd.

Wanneer behandeling tegen oormijt?

oormijt.gifOormijt bij de volwassen kat komt niet zo vaak voor. Oormijt is echter zeer besmettelijk, heeft uw een kitten met oormijt in huis genomen dan is de kans groot dat de volwassen kat daar ook last van krijgt. U zult dan ook de volwassen kat moeten behandelen.

Hoe behandel ik tegen oormijt?

Oormijt is zeer besmettelijk. Alle dieren (dus ook eventueel honden) die direct met het kitten in contact staan moeten worden behandeld. U kunt oormijt bij uw kat behandelen met een pipet Stronghold in de nek. Het is verstandig vooraf uw kat door ons te laten controleren, sommige katten hebben zoveel oorsmeer dat het beter is om de oren ook nog met een cleaner te behandelen.

Teken bij de kat

sneladvies buttonOptimale tekenbestrijding en -preventie
Van februari tot en met september maandelijks een behandeling met Stronghold Plus (alleen verkijgbaar bij de dierenarts).
De Seresto vlooien- en tekenband heeft een werking van 8 maanden.

Waarom tekenbestrijding?

Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die vieze bloedzuigende parasieten! Deze insekten komen overal voor maar vooral in een bosrijke omgeving. Het komt in Nederland niet vaak voor maar teken kunnen diverse dodelijke ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u uw kat meeneemt naar het buitenland is het aan te raden deze goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Wat kan ik doen bij teken?

teek foto.gifBij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Hoe verwijdert u een teek bij uw kat? Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Beter nog, is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een pipet Frontline of Frontline Combo in de nek of de Seresto halsband.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak