DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vlooien bij de kat

sneladvies buttonOptimale vlooienbestrijding en - preventie voor uw kat
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen.
Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.

vlooien katWat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine parasieten in de vachten van onze huisdieren. Zij voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken jeuk bij mens en dier. Herhaaldelijke infecties met vlooien vormen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vlooienallergie. 

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Wanneer uw kat veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend  op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke kat kan vlooien krijgen!

Hoe loopt een kat vlooien op?

De meeste mensen denken nog steeds dat vlooien overspringen van het ene naar het andere dier. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet of nauwelijks gebeurt. Meestal lopen katten vlooien op uit de omgeving. Dit gaat als volgt;

 • vlooien kat cyclus Een volwassen vlo (1) op een hond of een kat doet zich tegoed aan een bloedmaaltijd van de gastheer.
 • Na deze bloedmaaltijd kan de volwasen vlo enkele honderden tot duizenden eitjes leggen (2).
 • Deze eitjes vallen buiten of binnen op de grond. 
 • Uit deze eitjes ontstaan larven (3) die wegkruipen naar donkere plekken (kieren/naden/bladeren etc.)
 • Deze larven voeden zich met vlooienpoep (4) en vervellen enkele keren voordat deze zich verpoppen.
 • In de pop ontwikkeld zich een volwassen vlo (5).
 • Onder invloed van warmte en trillingen komt de pop uit en wordt de vlo geboren (1).
 • De vlo wacht in de omgeving op een toevallige passerende hond of kat en bespringt deze.
 • Na een bloedmaaltijd kunnen de vlooien weer eitjes leggen (2) en is de cycleus rond.
 • Indien de cyclus zich een aantal keren kan herhalen, zullen zich steeds meer vlooien op uw huisdier nestelen.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

vlooien kat in huisEen bijzondere situatie is de vlooienplaag. Zoals gezegd, hebben de poppen warmte en trillingen nodig om uit te komen. Ontbreekt één van de twee dan komen de poppen niet uit. Dat is de reden dat vlooienplagen vaak ontstaan na een periode van afwezigheid, zoals vakantie; de trillingen in huis ontbreken.

Alle poppen die in verschillende stadia aanwezig zijn ontwikkelen naar het punt toe dat ze op "springen" staan. Dan komt de familie thuis en veroorzaakt .....  trillingen! Alle aanwezige poppen komen nu massaal uit en vormen een ware vlooienplaag. Dit kan zulke ernstige vormen aannemen dat uw benen ook massaal belaagd worden.

 

Wat is de beste behandeling tegen vlooien en een vlooienplaag?

1. Bestrijdingsmiddelen
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw kat is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw kat.

 • Pipetjes voor in de nek (Stronghold®/Vectra Felis®) zijn de meest moderne en veilige middelen en verkrijgbaar bij de dierenarts. In onze webshop vindt u o.a. Advantage kat, Frontline kat en Frontline Combo kat Bovendien zijn die het gemakkelijkst toe te dienen.
 • Injectie (Program®): Uw kat wordt 2 maal per jaar geinjecteerd met een middel dat werkt als een anticonceptiepil; voortplanting wordt tegengegaan. Het is dus niet het ideale middel wanneer uw kat al vlooien heeft omdat het niet direct de vlooien doodt.
 • Halsband: Seresto kat is een relatief nieuwe halsband tegen vlooien die 8 maanden werkt.
 • Omgevingsspray: bij een vlooienplaag gebruikt om de omgeving vlooienvrij te maken. Belangrijk bij het gebruik van een omgevingsspray: Eerst zuigen en dan pas sprayen! (door het zuigen ontstaan trillingen waardoor de poppen uitkomen, de spray doodt zo de meeste vlooien).

Pillen, poeders, shampoos zijn verouderde middelen die niet of slechts gedeeltelijk werken. 

2. Hygiëne
Heeft u vlooien gezien, dan is het goed om regelmatig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen. Vooral de ligplekken van de hond en/of de kat dienen regelmatig gezogen te worden. 

Hoe kan ik het beste vlooien voorkomen? 

De bovengenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen ook uitstekend gebruikt worden om vlooienbesmetting te voorkomen. Deze middelen doden eventuele nieuwe vlooien binnen 24 uur. Zo wordt voorkomen dat deze vlooien weer eitjes leggen. 

Van huismiddeltjes als knoflook is nooit bewezen dat het werkzaam is.

Waar dien ik verder rekening mee te houden?

Heeft uw kat veel vlooien of al langer last van vlooien dan is de kans groot dat er een lintwormbesmetting aanwezig is. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax® ontwormingstabletten.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak