DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Eosinofiel granuloom bij de kat

Wat is een eosinofiel granuloom?

Een eosinofiel granuloom wordt veroorzaakt door een ontsteking in de huid die vervolgens wordt verergerd door het continu likken van de kat. Het eosinofiel granuloom is een verschijningsvorm van het ‘eosinofiel granuloom complex’ bij de kat. Andere verschijningsvormen van dit complex zijn het eosinofiel ulcus en de eosinofiele plaque.

In de huidontstekingen van het ‘eosinofiel granuloom complex’ zijn eosinofiele granulocyten (een soort witte bloedcellen) aanwezig. Wanneer er bij een gezond dier een prikkel is in de huid, zal er een afweerreactie optreden waarbij de eosinofielen naar de ontsteking toegaan en nadat ze hun werk hebben gedaan weer verdwijnen. Bij deze aandoening blijven de eosinofielen langdurig achter op de plaats van ontsteking waardoor weefselschade, huidontsteking en soms jeuk optreedt. Deze chronische ontsteking van de huid zorgt voor een plaatselijke zwelling van de huid die zich vervolgens kan ontwikkelen tot een granuloom.

De verschijnselen van een eosinofiel granuloom

Een eosinofiel granuloom kan bij alle rassen, leeftijden en geslachten voorkomen. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen maar meestal worden gezien op de voorpoten en op de dijen. Andere locaties waar het eosinofiel granuloom kan voorkomen zijn de kin, de onderlip, de tongbasis, de neus, oren en de voetzolen. De plekken zijn rood, gezwollen, haarloos en liggen verheven óp de huid. Ook jeuken de plekken en zal de kat zich ook meer likken. Op de voetzolen kunnen zweren en pigmentverlies in de huid voorkomen.

eosinofiel-granuloom-kat

Typisch beeld van een eosinofiel granuloom bij de kat

Wat is de oorzaak van eosinofiel granuloom?

De oorzaak is nog niet duidelijk. Mogelijke oorzaken voor deze afwijkingen zijn overgevoeligheid voor voeding, vlooienbeten of omgevingsallergenen.

Hoe stel je vast of een dier een eosinofiel granuloom heeft?

Om de diagnose te stellen neemt de dierenarts een huidmonster af; een dunne naald aspiratie biopt of een huidbiopt. Op deze manier worden andere mogelijke oorzaken zoals kanker, abcessen en ontsteking door een vreemd voorwerp uitgesloten en kan de juiste behandeling worden ingesteld.

Behandeling van een eosinofiel granuloom

De behandeling is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening. Het is altijd van belang om niet alleen het granuloom zelf te behandelen maar ook op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak voor het ontstaan van de klachten. Daarom kan er gestart worden met een speciaal dieet of eliminatiedieet en een specifieke vlooienbehandeling. De plekken kunnen afhankelijk van hun uitgebreidheid, behandeld worden met medicijnen die huidontsteking en de jeuk onderdrukken, zoals corticosteroïden, atopica en heel soms interferon. In sommige gevallen kan een operatie, bestraling of bevriezen van het granuloom alleen voor genezing zorgen.

Wat is de prognose voor een kat met een eosinofiel granuloom?

In sommige gevallen kan de huidaandoening slechts eenmalig voorkomen en goed genezen na behandeling. In andere gevallen kan het ook een blijvend of terugkomend probleem worden. Wanneer er geen onderliggende oorzaak wordt aangetoond en de klachten blijven optreden, kan het zijn dat een kat levenslang medicijnen moet krijgen om te voorkomen dat de plekken terugkomen. Tegenwoordig is er zeer veilige medicatie beschikbaar met weinig bijwerkingen die langdurig toegediend kan worden.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak