DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Overgewicht bij de kat

overgewicht katNet zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Katten met overgewicht lopen de volgende risico's:

 • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
 • Slechte conditie en traagheid.
 • Hart- en longproblemen.
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogde kans op suikerziekte.
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
 • Extra narcose risico bij ingrepen

Overgewicht kat risicos

Waardoor wordt overgewicht bij katten veroorzaakt ?

Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een kat vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder de kat wordt.

Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:

 • Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig.
 • Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
 • Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw huisdier een gevolg is van een aandoening. Daarom is het verstandig uw huisdier altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet. 

Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen aan uw dierenarts.

Is mijn  kat te zwaar ? 

Alle katten hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat het ideaalgewicht voor uw kat is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw kat te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.

De lichaamsconditiescore geeft aan of uw huisdier een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw kat een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u of uw  kat overgewicht heeft ? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is bij DierenDokters gratis.

Lichaamsconditiescore katover gewicht conditiescore kat

Onze behandeling van overgewicht bij katten

Bij DierenDokters nemen we overgewicht zeer serieus! Wanneer uw  kat overgewicht heeft kunnen we samen met u een afvalprogramma opstellen om de kat verantwoord af te laten vallen. Dit programma omvat de volgende onderdelen

 1. Vaststelling ideaal gewicht
  Als eerste bepalen wij hoeveel uw kat moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is.
 2. Speciaal dieet
  Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert "bedelende'"dieren op. Daarom schrijven wij een dieet voor waardoor het hongergevoel minder is. Dit is een zeer smakelijk en wetenschappelijk bewezen dieet van Hills.
 3. Meer beweging
  Wij bespreken met u de mogelijkheden om uw kat meer beweging te geven. Soms kunnen  simpele tips al veel bewerkstelligen.
 4. Regelmatige controle
  Door regelmatig de kat te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.

De juiste voeding

metabolic katAlleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, wij zien echter in de praktijk dat dit vaak onvoldoende werkt. Wij werken uitsluitend met klinische en wetenschappelijk bewezen dieetvoeders, zo weet u zeker dat uw kat ook voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

In onze klinieken werken wij bij voorkeur met Hill's Metabolic voor de kat. Dit geavanceerde voeder kunt u uw kat laten afvallen zonder het vervelende hongergevoel. In onze webshop vindt u ook andere topmerken afvaldieten voor uw kat.

Wat als het ideaal gewicht bereikt is?

Heeft uw kat het ideaal gewicht bereikt, dan bespreken we het vervolgtraject. Vaak is het verstandig uw kat op een "onderhoudsdieet" te zetten om te voorkomen dat het gewicht weer gaat toenemen. Ook hier kunnen wij u uitstekend van advies voorzien.

overgewicht kat voor en na afvallen

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak