DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Sterilisatie van de poes

Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw kat wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste krolsheid dus op 6-9 maanden leeftijd. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.

Heeft u een poes, dan heeft u vast al over sterilisatie nagedacht. Wij hebben voor u een aantal overwegingen nog eens op een rij gezet.

Sterilisatie en castratie

Hoewel medisch niet helemaal juist is sterilisatie de meest gebruikte term voor de verwijdering van de eierstokken van de poes. Castratie is de meest gebruikte term voor de verwijdering van de testikels van de kater.

katten op tafel.jpg Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid

  • Krolse poezen in huis kunnen een drama zijn, ze zijn bijna niet in huis te houden en erg luidruchtig. Na sterilisatie is dit probleem opgelost, omdat de poes niet meer krols wordt.
  • Gecastreerde en gesteriliseerde katten zijn gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere katten.

Sterilisatie/castratie zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft!

Gesteriliseerde katten hebben minder gezondheidsproblemen. U hoeft niet meer bang te zijn dat uw poes baarmoederontsteking en/of melkklierkanker krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste krolsheid het risico op deze aandoeningen tot nul reduceert. Na elke krolsheid wordt de kans groter dat uw poes last krijgt van baarmoederontsteking, melkklierkanker of nog erger, allebei! Melkklierkanker bij de kat is in 95% van de gevallen zéér kwaadaardig!

Sterilisatie om zwangerschap te voorkomen

Overpopulatie van katten is een serieus probleem. Nog steeds zitten asiels vol met afgedankte katjes en worden jonge katjes in het wild losgelaten. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houdt u het hedendaagse probleem in stand.

Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten één of meerdere kittens zelf te houden, denkt u dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeders, speeltjes en eventuele ziekten (ook van de poes!). Naast de extra kosten moet u er rekening mee houden dat tijdens de bevalling de gezondheid van de poes in gevaar kan komen.
Al deze potentiële problemen kunnen met sterilisatie vermeden worden.

De ingreep

Sterilisatie is een standaardingreep die gebeurt onder algehele narcose. De adviesleeftijd van sterilisatie (en castratie) is tussen de 6 en 9 maanden. Bij sterilisatie wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt. Uw kat kan dezelfde dag weer naar huis. Uw Dierendokter zal bij poezen pijnstillers meegeven voor de dagen na de operatie. Na 10 dagen wordt de sterilisatiewond door ons gecontroleerd. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien een kap wel gewenst is kunnen wij diervriendelijke kappen meegeven.

Indien u nog vragen heeft, twijfelt u dan vooral niet het DierenDokters team te raadplegen. Wij staan voor u klaar!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak