DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Wormen, vlooien, teken, oormijt

kitten krabt.jpgWormen, vlooien, teken en oormijt zijn veelvoorkomende parasieten bij onze kittens. Goede bestrijding is niet alleen voor uw kitten belangrijk maar ook voor uw eigen gezondheid.

Wormen bij het kitten

sneladvies buttonOptimale wormenbestrijding en -preventie voor uw kitten
Regelmatig ontwormen is nodig om uw kitten wormenvrij en de infectiedruk van de omgeving laag te houden.
De betere ontwormingsmiddelen: Milbemax® of Vitaminthe (pasta).
Schema: op 3-5-7 weken leeftijd, op elke 3-4-5-6 maanden leeftijd, daarna elke 3 maanden.
U hoeft maar 1x per jaar extra te ontwormen wanneer u maandelijks Stronghold® tegen vlooien (en spoelworm) gebruikt tenzij uw kitten ook vlooien heeft (gehad)

Waarom moet u uw kitten zo vaak ontwormen?

Alle kittens hebben wormen, uw kitten dus ook. Kittens worden besmet via de moedermelk en via de bek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet altijd aan een kat te zien dat hij/zij wormen heeft. Een kat hoeft ook niet altijd ziek te worden van wormen. Echter, deze wormen scheiden larven uit die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid! Met name kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor deze larven. Kittens met vlooien (of die vlooien hebben gehad) zijn bovendien besmet met lintworm.

Met welke middelen kan ik het beste ontwormen? 

Ontwormen dus! Het beste is om uw kitten te ontwormen met de ontwormingsmiddelen die u bij uw dierenarts koopt. Deze hebben het breedste werkingsspectrum en zijn het veiligste. Ontworming is mogelijk in tabletvorm en tegenwoordig ook door de gemakkelijke toediening van een pipet in de nek (daarmee is uw kitten ook direct beschermd tegen vlooien).

Wanneer ontwormen?

wormen.jpgVanwege de intensieve larvenbesmetting is het nodig uw kitten ook intensief te ontwormen. Als het goed is heeft de fokker op 4 weken leeftijd al een keer ontwormd voordat u het kitten in huis krijgt.
U kunt het volgende ontwormingsschema aanhouden:

 • 3 weken leeftijd
 • 5 weken leeftijd
 • 7 weken leeftijd
 • 3 maanden leeftijd
 • 4 maanden leeftijd
 • 5 maanden leeftijd
 • 6 maanden leeftijd
 • Daarna elke 3 maanden levenslang als uw kat naar buiten gaat. Als uw kat echt alleen maar binnen blijft, dan is 2x per jaar voldoende.

Denkt u eraan uw eventueel andere honden en katten gelijktijdig te ontwomen?

Wat zijn de meest voorkomende wormsoorten?

Spoelwormen
Spoelwormen zijn langwerpige wormen (ziet er uit als een sliert spaghetti). Volwassen wormen leven in de darm en scheiden larven uit. Deze larven kunnen dan weer door uw kat worden opgenomen via de bek. In de darmen groeien deze dan weer uit tot volwassen wormen. De larven van een van deze wormen kan zelfs worden overgedragen op mensen. Bij ons worden de wormen niet volwassen, echter de larven kunnen op veel plaatsen ernstige schade aanbrengen en kunnen in zeldzame gevallen leiden tot blindheid. Een goed ontwormingsmiddel doodt alle wormen in de ingewanden van de kat en zorgt ervoor dat de omgeving vrij van mogelijk besmettelijke larven is.

Lintwormen
Als uw kitten vlooien heeft gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook besmet is met lintwormen. De vlo is namelijk een zogeheten tussengastheer van de lintworm. Lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen. Het besmette kitten scheidt mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) die op rijstkorrels lijken. U ziet deze in de vacht, op de staart of op het achterwerk van uw kat.

Hartwormen
Deze worm komt niet in Nederland voor. In het buitenland en met name uit de landen rond de middellandse zee kan deze worm worden opgelopen. De larven worden door muggen in het dier gebracht. Als een dier eenmaal hartworm heeft is het erg moeilijk te genezen, preventieve maatregelen verdienen dan ook de voorkeur! Met Milbemax of Stronghold kunt u uw kitten beschermen tegen hartworm.

Haakwormen
Besmetting bij de kat treedt op door opname van larven uit de omgeving via de bek. Bovendien kunnen volwassen wormen direct door de huid bij de gastheer binnendringen. Bij ernstige besmetting kan er een bloedarmoede en diarree optreden. Bij de mens kan er een huidontsteking optreden, daar waar de worm binnendringt.

Vlooien

sneladvies buttonOptimale vlooienbestrijding en - preventie voor uw kat
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen.
Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.

Waarom behandeling tegen vlooien?

Zelfs het best verzorgde kitten kan vlooien krijgen. Zeker de zogenaamde "boerderijkatjes" zitten vaak onder de vlooien. Vlooien zijn vervelende kleine beestjes die zich prima thuis voelen bij u in huis. Zij kunnen bij u en uw kitten jeuk veroorzaken. Het is verstandig uw kitten te behandelen met een antivlooienmiddel ook als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u dat uw kitten last van jeuk krijgt en zo voorkomt u een vlooienplaag bij u in huis. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat katten die in het eerste levensjaar vlovrij zijn geweest minder risico lopen op een vlooienallergie op latere leeftijd.

Hoe weet ik of mijn kitten vlooien heeft?

vlooien.jpgAls u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt. Dit zijn vaak vlooienpoepjes en duiden ook op een besmetting met vlooien. Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes nog beter op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke kat kan vlooien krijgen!

Welk middel kan ik het beste tegen vlooien gebruiken?

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor uw kitten is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk voor u bij aanraking. Koop uw vlooienbestrijding bij uw dierenarts, dan bent u verzekerd van de modernste en veiligste middelen voor uw kitten.
Pipetjes voor in de nek (Vectra Felis®/Stronghold®): de meest moderne middelen die het gemakkelijkst zijn toe te dienen.

 • Pipetjes in de nek (Stronghold, Vectra Felis): gemakkelijk en veilig
 • Injectie (Program®) halfjaarlijkse injectie die de voortplanting van de vlo tegengaat, doodt niet de vlooien!
 • Spray (bijv. Frontline® spray): Alleen geschikt voor zeer jonge kittens omdat dit het enige middel is dat veilig voor de zeer jonge kittens. Vanaf 8 weken is het voor de kittens veel prettiger om met een pipet te werken.
 • Shampoo: verouderd middel
 • Poeder: verouderd middel

Heeft uw kitten last van vlooien of vlooien gehad, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze ook met lintworm is besmet. Deze is het beste te bestrijden met Milbemax®.

Oormijt

sneladvies buttonOptimale oormijtpreventie en -bestrijding
Kittens die net uit het nest komen hebben vaak oormijt. Minimaal 2x een pipet Stronghold in de nek (met een maand tussentijd) is een effectief middel.
Maandelijks een pipetje Stronghold beschermt tegen uw kat tegen oormijt. Toediening van online verkrijgbare Otimectin in het oor kan gevaarlijk zijn wanneer het trommelvlies is geperforeerd.

oormijt.gifWanneer behandeling tegen oormijt?

Zeer veel jonge katjes hebben oormijt, zeker de boerderijkatjes. Heeft uw kitten last van zwarte oorsmeer of zit deze regelmatig aan het oor te krabben, dan is de kans op oormijt zeer groot. Bij de gezondheidscontrole letten wij altijd op de aanwezigheid van oormijt.

Hoe behandel ik tegen oormijt?

Oormijt is zeer besmettelijk. Alle dieren (dus ook eventueel honden) die direct met het kitten in contact staan moeten worden behandeld. U kunt oormijt bij uw kitten behandelen met een pipet Stronghold in de nek. Het is verstandig vooraf uw kitten door ons te laten controleren, sommige kittens hebben zoveel oorsmeer dat het beter is om de oren ook nog met een cleaner te behandelen.

Teken

sneladvies buttonOptimale tekenbestrijding en -preventie
Van februari tot en met september maandelijks een behandeling met Stronghold Plus (alleen verkijgbaar bij de dierenarts).
De Seresto vlooien- en tekenband heeft een werking van 8 maanden.

Waarom tekenbestrijding?

Iedereen kent ze waarschijnlijk wel, die vieze bloedzuigende parasieten! Deze insekten komen overal voor maar vooral in een bos-en heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steed vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Het is dus zaak teken zoveel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u uw kat meeneemt naar het buitenland is het aan te raden deze goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen hele schadelijke soorten bestaan.

Wat kan ik doen bij teken?

teken.jpgBij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Hoe verwijdert u een teek bij uw kat? Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen en dat er geen delen achterblijven die kunnen gaan ontsteken.

Beter nog, is het voorkómen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een spray of een pipet in de nek.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak