DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Gebitsverzorging

Bij konijnen komen zeer vaak gebitsproblemen voor. Voornamelijk standsafwijkingen en afwijkingen door verkeerde afslijting.

Normale stand

Normaalgesproken staan de voortanden recht op elkaar en slijten ze zo af dat zowel de onder als boventanden kort blijven. Dit geld ook voor de kiezen maar deze zijn voor u als eigenaar niet of nauwelijks te controleren.

normale voortanden konijn

Normale stand en afslijting voortanden

Erfelijke afwijkingen

Door een (erfelijk verworven) verkeerde stand van de tanden zien we veel onvolledige of zelfs helemaal geen afslijting van de voortanden. Hierdoor ontstaan ernstige afwijkingen van het gebit die ertoe kunnen leiden dat het konijn zelfs niet meer kan eten.

Verworven gebitsafwijkingen

Door onvoldoende kauwbewegingen kan het voorkomen dat de kiezen en/of voortanden onvoldoende afslijten. Ook hierbij kunnen ernstige gebitsafwijkingen ontstaan, zoals olifantstanden en haken op de kiezen.

Lange voortanden konijn

Te lange voortanden bij het konijn    

Wat kan ik het beste doen om gebitsafwijkingen te voorkomen?

Allereerst is het verstandig om bij aanschaf al de stand van de voortanden te controleren. De voortanden horen mooi op elkaar aangesloten te zijn. Kunt u dit niet of bent u niet zeker van uw zaak, dan is het verstandig om dit door uw dierenarts te laten doen. Wanneer u hier niet op let en toch gewoon konijntjes met afwijkende standen aanschaft blijven dierenwinkels hier ook niet op letten wordt er dus niet op gezonde stand geselecteerd door de fokkerijen.

Te weinig hooi (daar is hij weer) is één van de hoofdoorzaken van te weinig kauwen. Zorgt u er dus altijd voor dat uw konijn(nen) onbeperkt beschikking hebben over hooi. Lees meer over voeding van het konijn.

Controleer in ieder geval maandelijks de stand en afslijting van de voortanden van uw konijn en trek tijdig aan de bel bij te lange voortanden. Wij krijgen niet zelden konijnen aangeboden waarbij de voortanden helemaal rondgegroeid zijn en zo zelfs de neus in groeien.

Tanden knippen? Nooit!

Helaas worden tanden nog regelmatig door eigenaren geknipt. Het grote risico van het tanden knippen is dat (en vroeg of laat gebeurt dat een keer!) de tand over de lengte splijt. Dit kan ernstige tandwortelabcessen veroorzaken die zeer lastig te behandelen zijn. Te lange voortanden kunt u het beste laten slijpen!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak