Artrose of gewrichtsslijtage bij de hond

Artrose of gewrichtsslijtage bij de hond - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Artrose kan veel ongemak voor uw hond betekenen. Toch is de tijd dat we honden regelmatig moesten laten inslapen gelukkig al lang voorbij. Met de huidige middelen kunnen we dieren met artrose in verreweg de meeste gevallen een uitstekende kwaliteit van leven bieden.

NIEUW: Heeft u een hond met artrose? Praat dan mee in onze PetClub
In onze PetClub bestaat een aparte groep van eigenaren van honden met artrose. U kunt deelnemen aan discussies en ervaringen met anderen delen. >> Lid worden

Wat is artrose eigenlijk?

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal juist, er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

Normaal gewricht.JPG artrose.JPG
 Normaal gewricht  Gewricht met artrose


Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg.

Wat zie ik aan een hond met artrose?

Het vervelende voor uw hond is dat artrose voor gewrichtsirritatie kan zorgen. Dit uit zich meestal in startkreupelheid: de hond loopt vooral kreupel als hij/zij net een tijd heeft gelegen. Zeker als de hond voordat hij ging liggen slapen zich meer dan normaal heeft ingespannen kan de kreupelheid ernstig zijn. Over het algemeen is het zo dat, als de hond eenmaal weer een beetje op gang is gekomen, de kreupelheid ook weer afneemt.

Hoe wordt artrose vastgesteld?

De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw hond last heeft van artrose is door middel van rontgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn. Daarom ishet meestal diervriendelijker om dit onder een lichte sedatie te doen. 

Heup normaal.JPG Heup HD oude hond.JPG artrose-elleboog.jpg
Normale heup Heup met artrose Elleboog met artrose

Wat kunnen we aan artrose doen?

Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw hond de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal pijlers: 

Medicatie
De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een a-septische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken" Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel. 

Rust en beweging
Naast ontstekingsremmers is het belangrijk het gewricht en dus de hond rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit kunt u het beste met de dierenarts overleggen). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd maar nog steeds aangelijnd en met gebruik van ontstekingsremmers!! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en trimmen.  

Gewichtsbeperking
Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor bij gewrichtproblemen is. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw hond af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet. 

Voeding: Hill's J/D en voedingssupplementen
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voeder ontwikkeld: Hill's J/D. Met dit voeder zijn spectaculaire verbeteringen in de mobiliteit van uw hond te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege blijven!

Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder of geen pijnstillers nodig zijn.

Bekijk hier het verhaal van Pippen, die dankzij J/D weer een heel ander leven kreeg.

 
Voedingssuplementen als Fortiflex worden ook veel gebruikt. Zij zorgen ervoor dat uw hond in ieder geval geen tekort aan bouwstoffen voor een gezond gewricht heeft. Het belangrijkste component is chondroitinesulfaat.

Tot slot

Voer de beweging nooit op als uw hond nog kreupel loopt. Ook als hij/zij tijdens het opvoeren van het bewegingsschema een terugslag krijgt: nooit de beweging verder opvoeren!! Beter is het dan om de beweging weer wat terug te brengen tot de problemen weer verdwenen zijn.
Wanneer de klachten tijdens het afbouwen van de ontstekingsremmers terugkomen kan het nodig zijn uw hond op een lage onderhoudsdosering te houden.

Bij twijfel en/of onvoldoende resultaat van de therapie is het raadzaam om met ons te overleggen.
1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Is uw huisdier al verzekerd?

algemeen

Hills diervoeding

hillsvetessentials dierendokters

Spoed of niet?

SymptoomChecker button

Blijf op de hoogte

Ontvang kortingsacties, weetjes, tips en online aanbiedingen in uw mailbox.