DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Bearded Collie

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Nederlandse Bearded Collie Club, opgericht 25 juni 1966. Info via:www.nbcc.nl Een tweede rasvereniging is Bearded Collie Liefhebbers, opgericht in 2008. Info via: www.beardedcollieliefhebbers.com

Prijs van een pup

Richtprijs van de Bearded Collie ligt tussen de € 850,- en € 1000,-.

Oorsprong

De Bearded Collie is een oud Schots herdershondenras, waarvan de geschiedenis tot circa 1540 te achterhalen is. Er bestaat een document uit 1514 waarin melding wordt gemaakt van drie honden die meekwamen met een Pools schip. De honden leverden uitstekend werk, en de plaatselijke herders raakten van hen onder de indruk. Zo kwam het dat ze werden geruild tegen enkele Schotse schapen. Waarschijnlijk is, met gebruik van deze honden, daarna het ras ontstaan waarvan onze Bearded Collies afstammen. Na de Tweede Wereldoorlog is het de grote verdienste van de Engelse Miss G.O. Willison (kennel Bothkennar) geweest het ras meer bekendheid te geven. Pas in 1957 kwam de eerste Bearded Collie naar Nederland en in 1959 werd hier het eerste nest geboren. (Bron: www.nbcc.nl).

Type

De Bearded Collie werd gefokt om schapen te hoeden en te drijven.

Huidig gebruik

De Bearded Collie is een huishond en sporthond.

Karakter

Vriendelijk tegen mens en dier. Speels tot op hoge leeftijd. Ook is de Bearded Collie eigenwijs en pienter.

Opvoeding

Een Bearded Collie heeft veel beweging nodig en is ondernemend. Hij hangt aan de mensen waarmee hij leeft en heeft een goede, liefdevolle maar consequente opvoeding nodig.

Algemeen beeld

Een Bearded Collie is attent, levendig, vol zelfvertrouwen en actief. Een evenwichtige, intelligente werkhond, zonder enige tekenen van nervositeit of agressie.

Bouw

De Bearded Collie heeft een stevige bouw, maar de hond toont slank en niet grof.

Vacht en onderhoud

De Bearded Collie heeft een dubbele vacht: een dichte, zachte en wollige ondervacht en een rechte, harde bovenvacht. Deze mag niet krullen, hoewel een beetje slag is toegestaan. De vacht is lang, maar mag de natuurlijke lijnen van de hond niet verdoezelen. Ook moet er voldoende licht onder de hond door kunnen komen. De vacht mag op geen enkele wijze worden getrimd.

Staart

Laag aangezet, zonder haak of krul, en lang genoeg om met de laatste wervel tenminste de punt van de hak te raken. Laag gedragen met aan het eind een opwaartse buiging bij het staan of lopen; bij grotere snelheid mag de staart hoger gedragen worden, echter nooit over de rug. Overvloedig behaard.

Kleur

De Bearded Collie is er in vier kleurslagen: zwart, bruin, blauw en fawn (zandkleurig). Daarnaast is er ook nog de zogenaamde tri-colour.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van Bearded Collie reu ligt tussen de 53 en de 56 cm, en die van de Bearded Collie teef tussen de 51 en de 53 cm.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak