DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Briard

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Nederlandsche Briard Club is opgericht in 1942 en is de enige door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkende rasvereniging voor de Briard in Nederland. (Website: www.briard.nl). In 1998 is de Briard Vereniging Nederland opgericht. (Website: www.briardvereniging.nl).

Prijs van een pup

Adviesprijs van de vereniging is 750 euro.

Oorsprong

De Briard stamt af van Franse boerderijhonden en is waarschijnlijk uit een kruising tussen Barbet en Beauceron voortgekomen. De naam Chien de Berger de Brie werd voor het eerst in de notities van M. de Buffon genoemd. Het boek verscheen in 1758. Oorspronkelijk had de Briard de opdracht schapen te beschermen en te bewaken. Sinds 1896 is de Briard als ras erkend.

Type

Bewaker van de schaapskudde

Huidig gebruik

De Briard fungeert als familiehond.

Karakter

De Briard is een rustige hond met een alert karakter. Erg gevoelig. Van een harde aanpak wordt de Briard dwars en nerveus.

Opvoeding

Belangrijk is een consequente opvoeding zowel voor de Briard reu als voor de Briard teef vanaf de eerste minuut dat de pup in huis komt. Consequent zijn in combinatie met veel spel en liefde, dat is de goede weg voor de Briard.

Algemeen beeld

De Briard is niet vierkant. Hij is zo sterk behaard, dat men van zijn hoofd vaak niet veel meer ziet dan zijn donkere brede neus, zijn roze tong en af en toe zijn donkere glinsterende ogen tussen de haren van zijn wimpers. De oren zijn, indien de Briard alert is, constant in beweging.

Briard: Anastasia en Bibiche

©Wiebe Dooper

Bouw

De Briard is een middelgrote, stevig gebouwde herdershond. De lengte van het lichaam dient groter te zijn dan de hoogte.

Vacht en onderhoud

Lang, minimaal 7 cm op lichaam, golvend en droog. Een compacte ondervacht. De Briard heeft een dubbele vacht. De dekharen (bovenvacht) is hard en droog bijna als geitenhaar. De ondervacht is zacht en wollig en bevindt zich rondom de dekharen. Het is vooral de ondervacht die de meeste aandacht vraagt. Als de vacht van de Briard niet goed wordt onderhouden, is het de ondervacht die gaat klitten en in een verder stadium van verwaarlozing zelfs gaat vervilten. Het verwijderen van deze klitten lukt meestal niet zonder de vacht te beschadigen. Er wordt teveel ondervacht uitgetrokken, waardoor de groei van de ondervacht juist gestimuleerd wordt. Voor de volwassen Briard moet men wekelijks rekenen op ongeveer één uur vachtverzorging.

Staart

De staart van de Briard is goed behaard, aan het uiteinde een haak vormend, laag gedragen, niet scheef.

Kleur

Zwart, grijs of fauve met al haar tinten.

Hoogte en gewicht

Hoogte van de Briard reu is 62-68 cm. En die van de Briard teef 56 cm.

Bijzonderheden

De Briard heeft dubbele wolfsklauwen aan de achterpoten. Zelfs zeer goed getypeerde honden met slechts één wolfsklauw kunnen niet gekwalificeerd worden. De dubbele wolfsklauwen dienen te bestaan uit twee beenderstukjes, met nagels zo laag mogelijk bij de grond aangezet ten einde een beter geheel met de voet te vormen. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak