DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Engelse Cocker Spaniel

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Nederlandse Spaniël Club is een vereniging van liefhebbers van de Engelse Cocker Spaniël en de Sussex Spaniël.De vereniging is in 1926 opgericht en telt momenteel ruim 1200 leden.Info: www.spanielclub.nl

Prijs van een pup

De Engelse Cocker Spaniël kost tussen de zeshonderd en zevenhonderd euro.

Oorsprong

De Amerikaanse Cocker Spaniël is nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniël, omdat hij uit dat ras is ontstaan, nadat het in de jaren tachtig van de 19de eeuw naar Amerika kwam. Tegenwoordig worden Engelse Cocker Spaniëls en Amerikaanse Cocker Spaniëls als verschillende rassen beschouwd. (Bron: www.worldwidebase.com).

Type

De Spaniëls werden jarenlang (en ook nu nog) gebruikt voor het opstoten van het wild uit dichte begroeiing en moeilijk begaanbare gebieden, de meesten voor het vederwild. Daarbij moesten ze ook apporteren.

Huidig gebruik

De Engelse Cocker Spaniël is een huishond en jachthond.

Karakter

De Engelse Cocker Spaniël is uitermate geschikt als gezinshond. Immers in een gezin is er altijd wel wat te beleven, vooral met kinderen. Niet alleen heeft hij voldoende lichaamsbeweging nodig, maar ook geestelijke afleiding omdat het van origine een werkhondje is. Even alleen maar een paar keer per dag een blokje om is echt onvoldoende voor hem. Een cocker heeft een aanhankelijk karakter en wil eigenlijk altijd bij de mensen zijn en zal het daarom ook fijn vinden als u hem overal mee naar toe neemt. Ook vindt hij het fantastisch op de hondenschool voor o.a. fly-ball of behendigheid, als er maar iets met de hond gedaan wordt en hij zich niet gaat vervelen. (Bron:www.spanielclub.nl)

Opvoeding

Een beetje eigenwijsheid is niet vreemd voor de Engelse Cocker Spaniël. Vandaar dat een consequente opvoeding aangeraden is anders zal hij het misschien zelf wel even bepalen. Dit betekent echter zeker niet dat hij een harde opvoeding nodig heeft, maar juist vanwege zijn zachte karakter een opvoeding gebaseerd op positieve beloningen. Met een harde opvoeding (straffen) zult u minder bereiken en eerder een angstige, gedrukte hond krijgen dan een vrolijke. (Bron: www.spanielclub.nl)

Kate en Limit

Engelse Cocker Spaniël: Kate en Limit

Joyce Janssen-Groeneweg ©

Algemeen beeld

De Engelse Cocker Spaniël is een vrolijke, stevige jachthond, evenredig gebouwd, compact. Meet ongeveer hetzelfde van de schoudertoppen tot de grond als van de schoudertoppen tot staartaanzet.

Bouw

De Engelse Cocker Spaniël is sterk en compact gebouwd. Borst goed ontwikkeld met diepe borstkas, voorborst niet te breed noch te smal. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen, breed, met sterke, rechte ruglijn, die van het einde van de lendenen tot aan de staartaanzet iets afloopt.

Vacht en onderhoud

Glad, zijdeachtig van structuur, nooit stug of golvend, niet te overvloedig en nooit krullend. Goede bevedering aan de voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken. Onderhoud: vaak kammen teneinde klitvorming tegen te gaan en de dode haren er uit te borstelen. Voor tentoonstellingsbezoek is het zaak de hond te laten trimmen door een trimster die bekend is met het ras.

Staart

De staart van de Engelse Cocker Spaniël is onder de ruglijn iets aangezet. Moet bij actie vrolijk zijn en recht naar achteren gedragen worden, nooit omhoog.

Kleur

Zwart en elke andere kleur is bij de Engelse Cocker Spaniël toegestaan. Bij de eenkleuren is wit uitsluitend toegestaan op de voorborst.

Hoogte en gewicht

De Engelse Cocker Spaniël reu is 39-41 cm en de teef 38-39 cm. Het gewicht van de Engelse Cocker Spaniël is ongeveer 12.7-14.5 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak