DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Tosa Inu

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NMMC) Nederlandse Multiraciale Molosserclub.

Prijs van een pup

In Nederland kost een pup tussen de €1400 en de €1600. De vereniging bemoeit zich niet met de prijzen,

Oorsprong

De Tosa-Inu is een Japanse Molosser, die ontstaan is door onder andere inkruising van Sint Bernard, Bulldog, Mastiff, Bull Terrier, Pointer en Duitse Dog in oude Japanse vechthondenstammen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigde het ras te verdwijnen. Maar goede exemplaren werden verborgen in Japan op geheime locaties. Zodoende heeft men het ras weten te redden. In ons land is het een zeldzame verschijning.

Type

Vecht-en waakhond

Huidig gebruik

Huishond en waakhond

Karakter

Tosa-Inu’s zijn zeer zelfbewuste, geduldige, evenwichtige, intelligente en rustige honden. Ze maken zich zelden druk, behalve als ze het gevoel hebben dat hun gezin bedreigd wordt of wanneer er zich ongewenste bezoekers aandoen tijdens afwezigheid van hun mensen. Het zijn dan ook uitstekende waakhonden, die behept zijn met een aangeboren instinct om hun mensen en territorium te beschermen. Ze zijn uiterst moedig en hard voor zichzelf. Ze blaffen doorgaans weinig. Voor zijn mensen is deze hond aanhankelijk en aanhalig. Als kennelhond komt hij niet uit de verf. Tosa-Inu’s kwijlen doorgaans niet of nauwelijks. 

Opvoeding

Honden van dit ras moeten op een zeer evenwichtige, liefdevolle en consequente manier worden opgevoed. Ze zijn erg gevoelig voor de intonatie van de stem. Als u duidelijk bent en overwicht op de hond heeft, zijn strafmaatregelen of correcties vrijwel overbodig. Desondanks zijn dit geen honden voor iedereen. De hond heeft een baas nodig die mentaal overwicht op de hond heeft. Leer de hond op jonge leeftijd trekken aan de lijn af en trek veel tijd uit voor een goede socialisatie. Dit ras komt het beste tot zijn recht bij mensen die hem als gezelschapshond houden en die voldoende ruimte in en rond het huis hebben.

Algemeen beeld

Tosa inu’s zijn grote en massieve honden met een indrukwekkend voorkomen.

Bouw

Ze hebben een horizontale, rechte rug met een hoge schoft en de lendenen zijn breed en gespierd. Aan de bovenzijnde is het kruis afgerond.

Vacht en onderhoud

Kortharig. Af en toe kammen is genoeg om zijn vacht in conditie te houden.

Staart

De staart is dik aan de aanzet en wordt geleidelijk dunner naar de punt toe. Hij is vrij hoog aangezet en reikt tot aan de sprongen.

Kleur

De meest gewenste vachtkleur is een effen roodachtige reekleur, maar ze komen ook voor in geel, gestroomd, en black and tan.

Hoogte en gewicht

De Tosa-Inu reu hoort een schouderhoogte van minimaal 61 centimeter te hebben. Voor teven geldt een minimale schouderhoogte van 55 centimeter. Er is geen maximale schouderhoogte, zodat deze maten doorgaans flink overschreden worden.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak