DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Schipperke

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Schipperkes Club van Nederland. Opgericht in 1973. (Website: www.schipperkesclub.nl)

Prijs van een pup

De prijs ligt tussen de 600 en 700 euro.

Oorsprong

In Vlaams dialect betekent Schipperke ‘kleine scheper’ of ‘herdershondje’. De gemeenschappelijke voorvader van de Belgische Herdershonden en van de Schipperkes zou een oud ras zijn, een herdershond, meestal zwart en tamelijk klein, die ‘Leuvenaar’ wordt genoemd. Zijn oorsprong gaat terug tot de 17de eeuw. Rond 1690 was het Schipperke de lievelingshond van de volksmensen en van de Brusselse schoenlappers van de Sint-Gorikswijk, die wedstrijden organiseerden om de halsbanden in gedreven koper te laten bewonderen waarmede ze hun honden sierden. De staart werd gecoupeerd. Het Schipperke was befaamd als jager op muizen, ratten, mollen en ander ongedierte. Het Schipperke werd voor de eerste maal tentoongesteld in 1882 in de stad Spa. Hij werd in de mode gebracht door de Belgische koningin Maria Henrica. In 1887 deed hij zijn intrede in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De eerste rasstandaard werd vastgesteld in 1888 door de voor het ras verantwoordelijk club, die in datzelfde jaar werd opgericht en die de oudste Belgische rasvereniging is. In de loop der jaren is het dan wel nodig geweest om zich aan het werk te zetten om eenheid te brengen in het type. In die tijd werd inderdaad gesproken van de variëteiten van Antwerpen, Leuven en Brussel.

Type

Waakhond en verdelger van ongedierte

Huidig gebruik

Huishond en waakhond

Karakter

Een uitmuntend waakhondje, soms wantrouwig naar vreemden. Beweeglijk en alert. Lief voor kinderen. Extreem nieuwsgierig, iets dat direct te maken heeft met zijn waakzaamheid en alertheid. Hij blaft snel.

Opvoeding

Deze hond heeft veel beweging en uitdaging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Een echte gezinshond. Op latere leeftijd worden schipperkes opvallend rustiger.

Algemeen beeld

Het Schipperke is een klein formaat herdershond. Hij is opvallend compact gebouwd. Het hoofd is wigvormig, de oren staan alert overeind. De beharing is zeer karakteristiek, overvloedig en recht, en vormt een halskraag, manen, een borstveer en een broek, wat hem een uniek silhouet verleent.

Bouw

Het Schipperke is vierkant en gedrongen, de ledematen zijn fijn van bot.

Vacht en onderhoud

Het dekhaar is overvloedig, dicht en recht, de ondervacht is zacht en dicht. De vacht is goed koude- en weerbestendig.

Staart

Als de staart niet is gecoupeerd (bij Nederlandse wet verboden) moet deze lang zijn, stevig bij de aanzet, naar het uiteinde toe versmallen en minstens tot aan de sprong reiken. In rust bij voorkeur hangend gedragen. In actie mag de staart in het verlengde van de rug gedragen worden, bij voorkeur niet hoger. Een opgerolde staart wordt getolereerd, maar is niet gewenst.

Kleur

Eenkleurig zwart. Het onderhaar mag ook donkergrijs zijn, indien het volledig wordt bedekt door het bovenhaar.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van het schipperke bedraagt tot 32 cm. Gewicht 3 tot 9 kg. Een gemiddeld gewicht van 4 tot 7 kg wordt nagestreefd.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak