DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
  • Start

Gevaren rond de feestdagen

Het is weer zover, de drukke maar gezellige decembermaand is weer aangebroken. Helaas is het voor onze huisdieren niet alleen maar gezelligheid, maar liggen er ook een aantal gevaren op de loer:

Chocolade:

chocolade-letter.jpgHeerlijk al die chocolade letters, maar wist u dat chocola giftig is voor uw hond en kat? Het bevat de stof theobromine die ernstige maagdarmklachten en in een ernstig geval zelfs dodelijke hartklachten kan veroorzaken.

Er kan sprake zijn van vergiftiging zijn bij opname van:
Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg hond / kat
Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg hond / kat
Witte chocolade: niet goed bekend maar vanwege het cacao gehalte waarschijnlijk meer dan 100 gram per kg hond / kat.

NB:Ter vergelijking: een reepje Merci chocolade weegt 12.5 gram!

De verschijnselen bij chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, speekselen (misselijkheid), trillen, braken, diarree, veel plassen. Als er chocolade is opgegeten of bestaat daar twijfel over, bel dan uw DierenDokters. Wij kunnen de hond laten braken door het geven van een injectie. Het advies om een hond te laten braken door een schep zout in de bek te geven isverouderd en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Kerstroos:

kerstster.jpgWie kent hem niet, de sfeervolle kerstroos met rode bloemen die in veel huiskamers verschijnt rond de Kerst. Officieel heet hij de Kerstster. Helaas is deze plant gevaarlijk voor uw huisdier. Het sap in de bladeren en stengel is zeer irriterend voor de huid en de ogen. Ook de zaden zijn giftig. Als er sap in de ogen komt is er kans op blindheid. Spoel de huid en de ogen overvloedig met water.

De echte kerstroos is een plant met een witte bloem. Ook deze is giftig. Alle plantendelen kunnen ernstige hartproblemen geven, soms met sterfte als gevolg. Waarschuw dus direct uw dierenarts als uw hond of kat van de kerstroos heeft gegeten.

Kerstversiering:

kerst.jpgSlingers, dennetakken, kerstlintjes, scherpe hangertjes, ballen, kerstverlichting…. Zeer interessante speeltjes, maar oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen. Als het voorwerp vast komt te zitten kan uw hond of kat erg ziek worden.

Braken, diarree, niet eten, sloomheid zijn symptomen die u kunt zien. Indien u ziet dat uw hond of kat een kerstversiering naar binnen krijgt neem direct contact op met uw DierenDokters, deze kan aangeven wat verstandig is om te doen.

Hang de versiering zo veel mogelijk uit het bereik van uw huisdier (hoog in de boom), dan is de kans een stuk kleiner dat zulke dingen gebeuren. De kerstverlichting kan een leuk speeltje zijn om op te gaan knagen. Haal direct de stekker uit het stopcontact als dit gebeurt. Als het dier een elektrische schok krijgt moet u hem niet aanraken voordat u de stekker uit het stopcontact heeft gehaald, anders kunt u zelf ook een stroomstoot krijgen.

Vuurwerk

vuurwerk.jpgNatuurlijk is het leuk om vuurwerk af te steken, maar houdt uw dieren binnen! Weggooien van vuurwerk kan voor uw hond op een spelletje lijken...... en achter het rotje aanhollen om te apporteren! Het is sowieso verstandig om uw huisdieren rondom oud en nieuw zoveel mogelijk alleen onder controle buiten te laten. Helaas hebben sommige mensen in Nederland ze niet allemaal op een rij en vinden het leuk om dieren te laten schrikken door vuurwerk naar ze toe te gooien....

Meer over vuurwerkangst

Nog een tip; ruim alle vuurwerkrotzooi zo snel mogelijk weer op. Zeker bij nat weer kan vuurwerkafval lelijke vlekken geven als het door uw huisdieren naar binnen gelopen wordt.

Wij wensen u en uw huisdier(en) hele fijne en vooral veilige feestdagen toe!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak