DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
  • Start

Hoge veluwe en Ede hoogste concentratie Lyme-teken

Er zijn veel meer geïnfecteerde teken in Nederland dan deskundigen tot nu toe hebben aangenomen. Cijfers tonen tevens aan dat steeds meer mensen zich bij huisartsen melden met verschijnselen van de ernstige ziekte Lyme, die door besmette teken wordt veroorzaakt. Als de overheid niet veel meer gaat voorlichten over bescherming tegen tekenbeten, kan de Lyme-ziekte zelfs uitgroeien tot een nationale ramp.
 teken.jpg
Dat heeft insectendeskundige Willem Takken van de Wageningen Universiteit gezegd. Takken begon samen met milieuanalist Arnold van Vliet van de Natuurkalender dit voorjaar een twee jaar durend, landelijk onderzoek naar het voorkomen van teken en tekenbeten. Nederland is het eerste land in Europa dat de tekenproblematiek op deze schaal onderzoekt.
Voor het onderzoek worden onder meer op 25 locaties in heel Nederland maandelijks teken gevangen. Onderzoek op die teken laat volgen Takken zien dat 10 tot 30 procent is besmet met de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme bij mensen en dieren kan veroorzaken. Takken noemt dat aantal schokkend en veel hoger dan verwacht. Mensen lopen dus een fikse kans een geïnfecteerde beet op te lopen, die bij onvoldoende behandeling leidt tot artritis, blijvende neurologische klachten en vervolgens arbeidsongeschiktheid met allen kosten van dien.
Ook werd vastgesteld dat in heel Nederland, met uitzondering van Noordoost-Groningen, steeds meer teken voorkomen. De hoogste concentraties zijn gevonden op de Hoge Veluwe en rond Ede. Volgens Takken komt dat omdat teken voornamelijk leven op reeën, wilde zwijnen en een enkele grote grazer. In de afgelopen tien jaar nam het aantal Lyme-patiënten toe van 6000 tot 17.000. Vorig jaar meldden zich 73.000 mensen bij de dokter om een teek te laten verwijderen.

Hoewel mensen steeds meer wandelen en fietsen en dus meer risico lopen, is volgens Takken de voornaamste oorzaak voor deze gestegen cijfers toch de snel groeiende tekenstand.

Bron: Dogma februari 2007

Meer over de ziekte van lyme bij onze honden en katten

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak