DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online
  • Start

Artroscopie van de schouder en elleboog

Wat is artroscopie?

artroscopie hondArtroscopie is een minimaal invasieve ingreep die de dierenarts in staat stelt om in een gewricht te kijken, een diagnose te stellen en in eventuele problemen te repareren. Bij artroscopie wordt het gewricht benaderd via twee kleine snedes. Met een klein cameraatje aan de ene kant en een grijp- en/of snijinstrument aan de andere kant worden de noodzakelijke ingrepen uitgevoerd.  

Wat zijn de voordelen van artroscopie?

Bij traditionele gewrichtschirurgie wordt het hele gewricht open gemaakt dmv een vrij grote snede, bij artroscopie daarentegen wordt het gewricht benaderd d.m.v. 2 kleine sneetjes in de huid. Omdat er dus veel minder schade aan weefsel wordt aangericht is het herstel sneller en minder pijnlijk.

Bij orthopedie is het helaas som nodig om echt in het gewricht te kijken om een diagnose te stellen. Wanneer met traditionele chirurgie blijkt dat er toch niets aan de hand is, heeft de hond een vrij uitgebreide operatie moeten ondergaan. Bij artroscopie kan de diagnose plaatsvinden zonder een dergelijke ingrijpende operatie.

De voordelen in het kort:

  • Minder pijnlijk na de operatie
  • Mider complicatiegevoelig
  • Sneller herstel (de meeste dieren gebruiken de poot al weer na 1 dag)
  • Minder ingrijpende operatie nodig voor diagnostiek
  • Bij beiderzijdse aandoeningen is behandeling van 2 gewrichten tegelijk mogelijk.

Wat zijn de mogelijkheden voor artroscopie bij de hond?

Verschillende gewrichten kunnen voor diverse doeleinden artroscopisch benaderd worden:

Ellebooggewrichtartroscopie-LPC
Het ellebooggewricht is misschien wel één van de meest dankbare gewrichten voor artroscopie. Zowel OCD (losse kraakbeenflap in het gewricht) als LPC (los stukje bot in het ellebooggewricht) kunnen uitstekend artroscopisch behandeld worden. LPC is vaak een beiderzijds probleem. Deze kunnen met één ingreep behandeld worden! In het de afbeelding hiernaast ziet u het artroscopisch beeld van een LPC, bij de pijlen is de breuklijn van het botpunt duidelijk zichtbaar.

Schoudergewricht
In het schoudergewricht komen twee aandoeningen voor die vooral voor artroscopie in aanmerking komen. Ook hier is OCD (losse kraakbeenflap in het gewricht) weer een aandoening die veelvuldig èn beiderzijds voorkomt. Daarnaast zijn ontstekingen en afscheuringen van de bicepspees een indicatie voor artroscopie.

Kniegewricht
Hoewel een afgescheurde kruisband niet artroscopisch is op te lossen, kan het wel voorkomen dat de dierenarts twijfelt of de kruisband gescheurd is of niet. Artroscopie is dé methode om daar zekerheid over te krijgen. Blijkt de kruisband niet gescheurd, dan wordt daarmee een ingrijpende operatie voorkomen worden. Is de kruisband wel gescheurd, dan kan de operatie alsnog (op diezelfde dag) doorgang vinden.

Hakgewricht
In het hakgewricht komt vooral de aandoening OCD in aanmerking voor artroscopische behandeling.

Waar kan ik artroscopische behandeling laten uitvoeren?

U kunt in principe in alle DierenDokters dierenklinieken artroscopische behandelingen laten uitvoeren. Indien u dus reeds cliënt bent, hoeft u niet met uw hond naar een andere kliniek. De ingreep wordt uitgevoerd door een dierenarts die zich heeft toegelegd op laparo- en artroscopie en dus zeer ruime ervaring hiermee heeft.

Meer weten over artroscopie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van artroscopische behandeling van uw hond, dan kunt u contact opnemen met één van onze dierenklinieken.
 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak