DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Schimmel bij de cavia

Schimmel wordt ook wel ringworm genoemd. Deze schimmel is overigens ook besmettelijk voor mensen!

Wat zie ik aan een cavia met schimmel?

Het geeft symptomen die lijken op schurft, namelijk kleine kale schilferige plekken. Deze zitten echter voornamelijk op de kop rond ogen, oren en neus en op de poten. Het kan zich uitbreiden over het hele lichaam. De cavia heeft er ook jeuk van. De diagnose wordt gesteld door het bekijken van een huidafkrabsel onder de microscoop en eventueel het inzetten van een schimmelkweek. Die kweek duurt ongeveer 10 dagen. Vaak wordt al de behandeling gestart als de symptomen heel duidelijk zijn.

Hoe is de schimmel te behandelen?

De cavia moet een aantal keer om de 4 dagen gewassen worden met een antischimmelmiddel. In ernstige gevallen moet hij ook een schimmeldodend middel dagelijks in de bek toegediend krijgen. Deze behandeling duurt een aantal weken. Het is verstandig cavia’s die samen gehuisvest zijn ook te wassen. Maak daarnaast het hok, voerbakjes en de rest van de omgeving goed schoon, daar zitten de schimmelsporen. Het is handig om het wasmiddel in een plantenspuit te doen.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak