DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

 

1-4-4 Nieuw landelijk alarmnummer voor spoed bij dieren

144-red-een-dier

Het landelijke alarmnummer 1-4-4 heeft ten doel om dieren, die hulp behoeven, zo adequaat en snel mogelijk te kunnen helpen en om de beller zo snel mogelijk in contact te brengen met de instantie die hiervoor nodig is, 24 uur per dag 7 dagen in de week.

Ook bij calamiteiten en/of rampen waarbij dieren zijn betrokken, speelt dit Landelijk Alarmnummer een belangrijke rol. Eén telefoontje naar het Landelijke Alarmnummer 144 is voldoende om inzet van juiste hulpverlenende instanties te activeren.

Betrokken instanties

Het alarmnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Afhankelijk van de melding kunnen de volgende hulpdiensten opgeroepen worden:

  • Dierenbescherming
  • Dierenambulance
  • Politie
  • Brandweer
  • Landelijke Inspectiedienst
  • Voedsel- en Warenautoriteit

Waarvoor kunt u bellen?

Verwaarloosde dieren
Ziet u in uw omgeving dieren die ernstig worden verwaarloosd? Bel dan 144. Bij verwaarlozing kunt u denken aan honden die altijd buiten zijn, zonder een goede schuilplaats, drinken en voedsel of aan zeer magere paarden. In dit soort gevallen treedt de dierenpolitie op. Bij verwaarlozing van landbouwdieren zoals paarden, koeien en schapen komt de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit in actie.

Mishandelde dieren
Bent u getuige van dierenmishandeling? Bel dan 144. Voorbeelden van mishandeling zijn dieren die verminkt zijn, honden die regelmatig geschopt worden of lammeren die afgeslacht zijn. In zulke gevallen treedt de dierenpolitie op. Voor gewonde dieren die nog gered kunnen worden, wordt de dierenambulance ingeschakeld. Daarnaast zal de dierenpolitie onderzoek doen naar de mishandeling en de daders proberen te achterhalen.

Gewonde dieren
Ook bij een gewond dier belt u met 144. Bijvoorbeeld een kat die door een aanrijding gewond is. De medewerker van 144 kan de beller vragen of hij/zij in staat is om het dier zelf naar een dierenarts of een dierenopvang te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een duif met een lamme vleugel. Is dat niet mogelijk dan wordt de dierenambulance via 144 ingezet.

Als een gewond dier gevaar oplevert voor de veiligheid van mensen, wordt de dierenpolitie ingeschakeld. Voorbeelden van dit soort situaties zijn: een aangereden hert, een losgebroken koe of een moedereend met kuikens op de snelweg.

Dieren in acute nood
Ziet u een dier in acute nood, bel dan meteen 144. Snelle hulp is dan vereist. De dierenpolitie komt direct in actie. Eventueel samen met een andere hulpverlener, bijvoorbeeld de brandweer. Denk aan een hond in een kanaal die er niet op eigen kracht uit kan komen, een paard dat door het ijs is gezakt of een hert dat vastzit in een hek.

 

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak