DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Akita Inu

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Akita Inu's, opgericht op 1-1-1991. De vereniging behartigt de balngen van de volgende rassen: Akita, Shiba, Hokkaido, Kai, Kishu, Shikoku en American Akita. (www.akitaclub.nl)

Oorsprong

De Akita is een oud ras, afkomstig van het eiland Hnshu, gelegen in de noordelijke provincie Akita. Deze honden zouden de vaste begeleiders zijn geweest van de Samoerais. In 1931 woedde er een hondsdolheidepidemie in Japan, waardoor veel honden verdwenen. Door het invoeren van hondenbelasting werden veel honden afgemaakt en kwamen de Akita's in het gedrang bijna om. De regering nam maatregelen en verklaarde de Akita tot nationaal erfgoed. Hiermee was export meteen verboden, hoewel veel Amerikanen later toch illegaal Akita's het land uitsmokkelden. De Akita werd in het verleden gebruikt voor de jacht op grofwild, wat hij goed, grondig en vooral in zijn eigen tempo deed. Het zijn dan ook zelfstandige honden die zeer onverstoorbaar zijn.

Type

Jachthond, trekhond

Huidig gebruik

De Akita is een gezelschapshond.

Karakter

De Akita is rustig en zelfverzekerd, absoluut niet slaafs. Volgzaam en aanhankelijk naar de eigen familie, afstandelijk tegen vreemden. De Akita kan met name naar andere honden zeer overheersend zijn.

Opvoeding

Een goede, rustige en consequente opvoeding is noodzakelijk, waarbij enig fysiek overwicht van belang is. Een harde aanpak van de Akita heeft geen effect, veel geduld en volharding wel.

Algemeen beeld

De Akita is een robuuste, grote hond met veel massa. Door de wat schuingeplaatste ogen en de laag aangezette, iets naar voren wijzende staande oren krijgt de hond de typische Oosterse gezichtsuitdrukking.De Akita straalt kracht en hooghartigheid uit.

Bouw

De Akita is bijna vierkant gebouwd en heeft stevige botten en krachtige spieren. De

Vacht en onderhoud

Harde, rechte vacht met een dichte en dikke ondervacht. De schouders en de romp zijn bezet met langer haar, het haar op de staart is nog iets langer.

Staart

Dik en rondom met haar bezet, sterk gekruld en over de rug gedragen. Een dubbele krul in de staart van de Akita is toegestaan.

Kleur

Rood, gestroomd of wit. Alle kleuren voorzien van Urajiro.

Hoogte en gewicht

De Akita reu is 67 cm en de Akita teef 61 cm, beide met een afwijking van plus of min 3 cm. Gewicht 30-35 kg.

Bijzonderheden

"Urajiro" is de witte vacht op de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van het lichaam, onderkant van de staart en de binnenzijde van de benen. Alle kleuren behalve wit dienen dit Urajiro te vertonen.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak